С последните промени в Закона за туризма, които Министерският съвет

...
С последните промени в Закона за туризма, които Министерският съвет
Коментари Харесай

Министър Ангелкова се срещна с бранша в Приморско

С последните промени в Закона за туризма, които Министерският съвет одобри през вчерашния ден, продължава реализацията на политиката ни за понижаване на административната тежест за бизнеса.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на сектора в Приморско. В нея участваха кметът на община Приморско Димитър Германов и ръководителят на Общинския съвет Златина Тюлиева, оповестиха от пресцентъра на министерството. Министър Ангелкова заяви, че следва в скоро време да се одобряват промените в Наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която ще отрази тези промени. В нея ще отпаднат много условия, които вие споделяхте неведнъж, че затрудняват работата ви, обърна се тя към бизнеса. Разбира се, би трябвало да продължаваме да се стремим към високо качество на предлаганите услуги, с цел да успеем да надградим постигнатото през последните мощни години в туризма, уточни още министърът.

Тя подчертава върху новите текстове в закона, визиращи статута на националните курорти, и посочи отговорността на локалните консултативни препоръки по туризъм с присъединяване на сектора, които ще играят все по-важна роля за устойчивото развиване на бранша и ще вземат решения с 2/3 болшинство.

Тя обърна внимание също върху смисъла на профилираните типове туризъм и изключително на културно-историческия, който е измежду целите в маркетинговата и рекламната тактика на институцията. Създаването на нов народен указател на туристическите забележителности, фестивали и събития освен ще ускори интереса на туристите, само че и ще насочи по-голям финансов запас за развиването им, сподели още тя.



Фактор за усилване притока на повече туристи към България ще бъде и подготвяният механизъм за стимулиране на проведения туризъм посредством ориентирана реклама. Той ще бъде главно за крилата на сезона - месец май, юни, септември, и ще се базира върху броя регистрирани туристи в местата за надтаняване, стана ясно от думите на министър Ангелкова. За създаването на механизма е изследван опитът на мощни страни в туризма като Хърватия, Гърция, Малта и други Министерството също по този начин поддържа непрекъснат разговор с Министерство на външните работи в посока визите за туристи от Русия и Турция да станат дълготрайни.

Министър Ангелкова осведоми, че не престават обичайните срещи с огромни задгранични туроператори, опериращи на пазар България с чешки, полски, съветски, немски и други Целта е да се насърчат ранните записвания за идващите сезони и оптимално да се разширят крилата им в границите на 2-3 години, като настройката е цялостен потенциал да се доближи не от юли, а много по рано. Ще се организира двустранен бизнес-форум взаимно с Асоциацията на туроператорите в Русия, по време на който ще се състоят и срещи с българския туристически отрасъл.

Министър Ангелкова разяснява постигнатото в бранша през тази година в изискванията на мощна интернационална конкуренция. Знаехме, че сезонът ще е тежък, само че без значение от сложния юни, данните за първото шестмесечие на 2019-а сочат спад от 0,3% в задграничните визити по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година



Тя прикани бизнеса да продължи да работи още по-усърдно и да се включи в реализацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще започва от 1 октомври т.г. До тази дата бе даден гратисен интервал за бизнеса и общините, а по-късно законът планува наказания за всеки, който не се е записал в базата данни. При неспазване на условията ще има съществени наказания, предизвести министърът.

Кметът на община Приморско Димитър Германов приветства туристическия отрасъл за положените старания и насочи апел да се промени мисленето на обществото и да се откроява позитивното в достолепията на България като дестинация. Да почитаме себе си, с цел да ни почитат и другите, както вършат нашите съседи, съобщи той. На полемиката представителите на бизнеса в Приморско показаха интереса си към двустранни срещи с задграничните туроператори и туристическите тържища, където да показват продукта си, потвърдиха нуждата от по-дългосрочни визи за туристите и по-дълъг период на наемане на изпълнителските фрагменти от трети страни по Черноморието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР