С поредна благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха

...
С поредна благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха
Коментари Харесай

Разруха: Няма пари за най-старата църква в Ямбол

С поредна благотворителна акция доброволци пробват да спасят от съсипия на най-старата черква в Ямбол – „ Света Троица “. На християнския празник Цветница, на 9 април, те още веднъж провеждат благотворителен кулинарен базар в двора на храма за събиране на средства, оповестиха за Българска телеграфна агенция основателите на акцията Васко Стоянов и Магдалена Хаджиева.

Близо 140-годишната черква, която е монумент на културата, се нуждае от незабавен ремонт на камбанарията и покрива. Влага е унищожила доста от иконописите в храма. Има направен план и издадено строително позволение от Общината. За повсеместен ремонт са нужни близо 500 хиляди лв., само че досега е събрана единствено част от сумата – към 70 хиляди лв., обясниха уредниците на акцията.

Благотворителният базар още веднъж ще предлага домашно приготвени тестени и сладкарски произведения и ръчно направени сувенири. Дарения се одобряват и по сметката на храма, която е оповестена във фейсбук. Организаторите приканват компании и жители да откликнат на апела за избавяне на църквата от съсипия. Самите те са приели това за своя идея от шест години насам, споделиха в изявление за Българска телеграфна агенция.

Според историци църквата „ Св. Троица “ в Ямбол датира от 17-и век, като тогава е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова черква през 1871 година По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски. Съграден е още веднъж през 1884 година Иконописите са дело на майстори от Тревненската школа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР