С поредица от празнични прояви на 22 септември Мездра отбеляза

...
С поредица от празнични прояви на 22 септември Мездра отбеляза
Коментари Харесай

Историческа възстановка украси честването на Деня на Независимостта на България в Мездра

С поредност от празнични прояви на 22 септември Мездра означи 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Тържеството на градския площад почетоха представители на Общинската администрация и съвет, поданици и посетители на града.

Честването на празника стартира с издигане на националния байрак и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра под звуците на „ Мила Родино “, до момента в който младите гвардейци Александър Йолов и Максим Цанов, пременени в парадни униформи, отдадоха „ За почит! “

„ Уважаема госпожо Председател на Общинския съвет,

Уважаеми общински съветници,

Скъпи поданици и посетители на нашия град,

Българската история ни дава неповторима опция да означаваме забележителни събития, които си заслужава да бъдат празнувани, сподели в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Благодаря Ви, че дружно чествахме Деня на Освобождението - 3 март, чествахме Деня на Съединението - 6 септември, а в този момент означаваме още една величава дата, която ни е дала най-важното - независима страна, извоювана с големите старания на цар, държавно управление и народ.

Много можем да разсъждаваме върху тази самостоятелност, само че като исторически факт

това е нужда поради уроците, които ни дава. Когато си взел участие в борбата за независимост, когато си воювал за своята територия, когато си отвоювал тази територия, когато имаш смелостта да обединиш волята на княза, провъзгласен на този ден за цар, волята на държавното управление, волята на народа, макар противодействието на външните сили - това дело фактически е един доста значим държавнически акт за България.

Такива дати си заслужава да бъдат отбелязвани, най-малкото поради почитта към нашите предшественици. И поради това, че всяко едно общество би трябвало да се учи от историята, не с цел да я повтаря, а с цел да почита напъните на хората преди нас.

Затова от Манифеста към българския народ, с който на 22 септември 1908 година в Търново Княз Фердинанд прогласява българската самостоятелност, най-важното, с което би трябвало да се поздравим, е последното изречение в него: „ Да живее българският народ! “

Когато един народ пожелае нещо, няма по какъв начин държавни управления, монарси и каквито и да били други особи да не се съобразят с него. Затова, дано да живее българският народ и каквото народът реши - това би трябвало да стане. И аз се надявам, че това ще случи доста скоро.

Да живее свободна и самостоятелна България! Честит празник! “

Тематична стратегия по случай Деня на Независимостта изнесоха мажоретният състав с началник Христина Стоянова и Вокална група „ Детски свят “ с началник Анета Петкова към Център за поддръжка за личностно развиване. Мажоретките извършиха „ Тържествен марш “ и марш по музика от националната ария „ Притури се планината “, а подрастващите вокалистки Гергана Томовска, Лилия и София Костови - патриотичните песни „ Де е България? “ и „ Знамето ни е трицветно “.По мотив Европейския ден без коли - 22 септември, се организира обичайното съревнование за майсторско ръководство на велосипед за възпитаници от І до VІІ клас. Спортната демонстрация, която се провежда годишно от 2002 година насам, е част от интензивностите в границите на Националната самодейност „ Нестле за Живей Активно! 2023 “, към която Община Мездра се причисли за трети път.При огромен интерес от страна на поданството, феновете на ретро влакове имаха опция да посрещнат на жп гара Мездра специфичния трен от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически и един вагон от държавния трен „ Витоша Експрес “. Атрактивното пътешестване през живописния Искърски пролом е проведено от БДЖ и Сдружение „ Обединени Балкани “ във връзка Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

По време на едночасовия престой на ретро композицията на мездренската гара голям брой искащи, най-вече деца и родители, се качиха и разгледаха влака, а членове на Национален съюз „ Единение “ с ръководител доцент доктор инж. полк. Георги Маринов пресъздадоха „ живи картини “ от провъзгласяването на българската самостоятелност преди 115 години в църквата „ Св. 40 мъченици “ в старопрестолния град. Пламенно слово за смисъла и актуалните измерения на това величаво историческо събитие произнесе доктор Андрей Маринков, ръководител на Сдружение„ Обединени Балкани “.За празника на родолюбивия дух способстваха също създателят на Проекта „ НЕзабравимата България “ Искрен Красимиров и неговият татко - журналистът и стихотворец Красимир Стефанов, които се превъплътиха в облиците на Георги Бенковски и на Иван Вазов. По този метод бяха маркирани още две паметни годишнини - 180 година от рождението на ръководителя на Априлското въстание в IV революционен окръг и 102 година от гибелта на Патриарха на българската литература. По този мотив Стефанов рецитира емблематичното Вазово стихотворение „ Моите песни “ и своята авторска поетична творба „ Бенковски “.

За край на сцената се изяви Вокална група за остарели градски песни „ Мездрея “ към НЧ „ Просвета 1925 “ - Мездра с живописен началник Цветина Пешевска.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg