С поред нов анализ на сателитни данни от космическия телескоп

...
С поред нов анализ на сателитни данни от космическия телескоп
Коментари Харесай

Нещо огромно и невидимо разкъсва най-близкия до Земята звезден куп

С подред нов разбор на сателитни данни от галактическия телескоп „ Гая”, най-близкият звезден куп до нашата Слънчева система сега се раздира. Вероятната причина е гравитационно привличане от нещо солидно, което не можем да забележим, сочи проучването, оповестено в „ ”.

Това скъсване, считат астрономите, може да е намек, че наоколо минава невидима тъмна материя, причиняваща гравитационен безпорядък във всичко, което е в обсега ѝ.

Всъщност разкъсването на звездните купове е неизбежно. Тъй като те са скупчвания на звезди, даже гравитационните взаимоотношения сред които могат да са разрушителни.



Хиадите са най-добре картографираният звезден куп с допустимо най-детайлна и най-висока акуратност. Той се намира на 153 светлинни години от Слънчевата система. Наподобява V-образна конструкция от звезди в главата на съзвездието Телец.

Астрономите са разкрили, че от него се проточват опашки от материя с дължина 2 600 светлинни години. За съпоставяне дължината на звездния куп е към 60 светлинни години.

Наличието на такива опашки също е обикновено. При придвижването на звездите към центъра на Млечния път след тях остава материя. А при звездните купове тези процеси са доста по-интензивни поради околните гравитационни взаимоотношения. Така цели звезди биват избутвани в опашката, наричана приливна.

Само че, съгласно компютърните модели, тя би трябвало да е доста по-малка. Освен това се оказва, че от купа липсват звезди.



Симулациите демонстрират, че нещо голямо, с маса 10 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, може да докара до сходни феномени.

Големият проблем е, че сега не се вижда нищо толкоз солидно на никое място наоколо.

Вселената обаче е цялостна с невидима тъмна материя - мистериозната субстанция, за чието битие можем да заключим единствено от нейните гравитационни резултати върху обектите, които можем да забележим.



Според тези гравитационни резултати учените са пресметнали, че почти 80 % от Вселената е тъмна материя. Тя играе забележителна роля при образуването на галактиките.

Вероятно Млечният път има мрачен орел с дължина 1,9 милиона светлинни години. Предполага се обаче, че има и съсредоточени купове тъмна материя, какъвто евентуално раздира Хиадите.

Бъдещите изследвания могат да открият конструкция, която предизвиква странното изгубване на звездите в задната опашка на Хиадите.

Данните също по този начин допускат, че приливните опашки на звездните системи могат да бъдат отлични места за търсене на източници на мистериозни гравитационни взаимоотношения.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай
Публикацияна
Счетоводител на обзор при психиатър: - Докторе, не мога да заспя! - А за какво не опитате да броите овце? Много приспивно работи. - Опитах. Обаче… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСлужители на защитата са съумели да спрат гневния мъж на основния входЕто какво оповестиха от ЦИКТой и още един негов сътрудник бяха оповестени за личност нон грата след експлоадирането на следващия шпионски скандалНова Броудкастинг Груп регистрира повишение на гледаемостта на телевизионните си каналиЗадържани са двама мъжеКакво разкритикува СЗОГерманката споделя, че всекидневието й е станало по-лесноСофтуерният колос завоюва основен контракт с американските военниГрупата е изнудвала посредством закани за ликвидиране и физическо принуждение длъжници към кредитно дружество52% пък от стратегиите на партиитеЗащо има разлики в каузи на пациентите с тромбози след имунизация в другите държавиКакво оповестиха от МВнРЖалбата е за нанесени вреди поради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 мартКъм момента има 144 сигнала за нарушавания на изборните правилаКакво заяви шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан КириловПремиерът инспектира ремонта на Южната дъга в столицатаОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР