С помощта на четири световни разследващи медии руският опозиционер Алексей

...
С помощта на четири световни разследващи медии руският опозиционер Алексей
Коментари Харесай

Навални и разследващи медии: Знаем кои са всички, които опитаха да го убият

С помощта на четири международни проверяващи медии съветският опозиционер Алексей Навални уточни поименно и със фотоси хората, които пробваха да отровят с Новичок.

Според следствието на партньорските уеб страниците „ Белингкат “ и „ Инсайдър “, телевизия Си Ен Ен и немското списание „ Шпигел “ похищението е осъществено от група от осем сътрудници на секретното поделение на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС), наречено „ Институт по криминалистика “.

Той е основан още през 1977 година като високотехнологично поделение към Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Това е широкопрофилна организация, която показва услуги като тестване с детектор на лъжата, различаване на лица и глас, както и роботизирано разминиране. Според избягали на Запад руски и съветски разузнавачи Институтът има секретна химическа лаборатория в Москва.

През 2007 година в публикация на уеб страницата на Gazeta.ru (впоследствие изтрита, само че непокътната в архива на интернет) се оповестява, че полоният за убийството на Александър Литвиненко през 2006 година също е бил доставен от " Института по криминалистика ".

Разследването цитира " огромен размер доказателства под формата на данни от пътувания и връзки ". Според тях отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 година

" От началото на 2017 до август 2020 година членове на скришен отдел на ФСБ, профилиран в работата с отровни субстанции, са следили Навални по време на пътуванията му из Русия, летели са дружно с него над 30 пъти и са създали минимум два опита да го отровят преди интервенцията в Томск ", оповестява " Белингкат " за отравянето.

Навални стига до извода, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил отравянето му, откакто през 2017 година е оповестил, че ще се кандидатира за президент. Кремъл отхвърля да има нещо общо.

" Белингкат " е основана във Англия група за следствия на отворени данни. Те са разпознали трима чиновници на ФСБ от упоменатия скришен отдел, които са пътували дружно с Навални до Новосибирск и по-късно са го последвали до Томск, където той е бил токсичен.

Разследването, в което взе участие българинът Христо (Кристо) Грозев , стартира с разбор на полетните данни на пасажерите от полетите употребявани от Навални, с които не е мъчно да се снабди човек в Русия. В идващите стадии на работата им се употребяват данни от мобилните оператори, които също се продават на черния пазар.

Тримата са били подкрепяни и надзиравани от " минимум " петима други чиновници на ФСБ, някои от които също са пътували до Омск, където Навални е признат в болница, откакто се почувствал зле.

Докладът показва имената на Алексей Александров, Иван Осипов - и двамата лекари, и на Владимир Пиняев. Разследването не споделя дали тримата са потърсени за мнения.

" Членовете на отдела са комуникирали между тях по време на интервенцията, с внезапно зачестяване на връзката тъкмо преди отравянето , както и през нощта, когато Алексей Навални напуща хотела и се насочва към летището в Томск ", се споделя в следствието.

Навални се почувства зле малко след излитането за Москва. Екипажът прави наложително кацане в Омск, където 44-годишният опозиционер е настанен в болница, откъдето по-късно е изместен в Германия. Лекарите откриха, че е бил токсичен с нервнопаралитично вещество. Руските управляващи забавиха заминаването на съветския опозиционен водач за Берлин, като съгласно ФБК това е направено, с цел да бъдат заличени следите на Новичок в организма му.

Докладът на " Белингкат " излиза два дни откакто английският вестник Таймс цитира западни разследващи източници, съгласно които е изработен втори опит за отравяне на Навални, малко преди да бъде превозен в Германия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР