С подписването на договора за Регионалното задълбочено икономическо партньорство се

...
С подписването на договора за Регионалното задълбочено икономическо партньорство се
Коментари Харесай

Пазарът за $22 трилиона, който държи въглищата живи

С подписването на контракта за Регионалното задълбочено икономическо партньорство се сътвори най-голямото комерсиално съглашение, обхващащо 3,5 милиарда души и стопанска зона с Брутният вътрешен продукт от 22,6 трилиона $, написа Вананд Меликсетян от oilprice.com. Пактът включва 10 страни от Асоциацията на югоизточните азиатски народи и Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Регионът бързо се трансформира в индустриален хъб поради ниските цени на труда и световните политически явления като комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Същевременно потреблението в комерсиалната зона пораства поради покачването на популацията и увеличаващия се стандарт на живот. Това води и до непрекъснат растеж на търсенето на енергийни източници в района, един от които са въглищата.

Затова, макар спада на вятърните турбини и фотоволтаичните панели, Югоизточна Азия се насочва към доста по-мръсно бъдеще, в сравнение с доста хора чакат. В момента е планувано построяването на нови топлоелектрически централи с мощ 100 GW, една трета от които към този момент са в градеж.

В момента Азия като цяло сформира 85% от световното търсене на въглища, идващи от 20-те най-големи производителки на суровината (най-големият експортьор от които е Индонезия, само че се чака Русия да я изпревари през идващите 20 години поради растежа на локалното потребление). Макар че Китай е най-големият вложител във възобновими енергийни източници световно, страната е също и голям експортьор на генератори за ТЕЦ-ове. Само Китайската банка за развиване и Китайската експортно-импортна банка през предходната година са вложили 25,6 милиарда $ в енергийни планове в чужбина, огромна част от които се зареждат с въглища.

Международната организация по енергетиката планува търсенето на въглища да се удвои до съвсем 400 млн. тона към 2040 година Това е с 2,5% по-висока стойност, в сравнение с беше преди две години. " Въглищата са доста устойчиви, тъй като са евтини ", разяснява шефът на организацията Кеисуке Садамори. " Много мъчно е за страните в Югоизточна Азия да се откажат от една евтина суровина скоро. "

Същевременно въглищата са извънредно изобилни в района, които ги трансформира в сигурен източник за произвеждане на сила. Страни като Индонезия могат да разчитат на непрекъснатите и надеждни доставки на суровината, които не се въздействат от външни фактори, които евентуално могат да обиден превоза им.

И до момента в който въглищата биват загърбвани в Европа или Северна Америка, спадът на потреблението там е обезщетен в задоволително огромна степен с помощта на търсенето в Азия. Според Wood Mackenzie наклонността може евентуално да се обърне едвам след 2030 година Но това може да се случи, единствено в случай че страните в Югоизточна Азия обезпечат свободни и сигурни пазари, привличащи вложителите, които могат да вкарат района в XXI в. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР