С поднасяне на венци и цветя село Баня отбеляза 144

...
С поднасяне на венци и цветя село Баня отбеляза 144
Коментари Харесай

144 години - Баненска буна

С поднасяне на венци и цветя село Баня означи 144 години от най- трагичните дни по време на втория стадий на Кресненско- Разложкото въстание, наречено Баненска буна. В началото на събитието кметът на село Баня госпожа Магда Първанова напомни историята от 14 ноември 1878 година, с прочувствените слова на Атанас Ячков:

“Кресненско- Разложкото въстание е знак на пробуждането на един народ, стремящ се към присъединението си към самостоятелното българско княжество. “Изгаря Баня в огънят нечовечен нескончаем, и пепел стеле се навсякъде, даже в чаирите. Кат черни гарвани опушени стърчат останалите единствено единадесет къщи, само че и над тях не секва в този ден плачът на хората. ”.

“За подвига на комитите Иван и Георги Гръчеви, войводата Георги Банков и Тодор Пармаков- Хайдутина и непримиримите се, които с ария на уста и развявайки знамето със свещеното за България “Свобода или гибел ” дадоха живота си за свободата.

Нека отеква посланието им, а нашата благодарност не е знак на горест и тъга, а е знак на това, че ги помним и носим в сърцата си..и се водим от техния завет с цел да пребъде нашата Баня! ”, възпомена починалите кметът на община Разлог инж. Гърменов.

С бездънен реверанс пред делото на жертвите на Баненската буна по време на въстанието от 1878 година, венци и цветя пред паметника на починалите в символ на благодарност сервираха инж. Венцислав Гърменов, госпожа Магда Първанова, госпожа Христина Манова- шеф на Исторически музей- Разлог, господин Борислав Груев- шеф на ОУ “ Св. Паисий Хилендарски ”, Румяна Ячкова - член на Настоятелството на НЧ,,Просвета-1908 ", признателни поданици и посетители на село Баня.

Програмата във връзка годишнината от Кресненско- Разложкото въстание приключи с осъществявания на децата от Вокална група “Пиринска фикция ”, с началник госпожа Яна Добрева- Топузова. Преди 144 години 14 ноември се трансформира в най- скръбната и черна дата, трансформирайки Баня във втори Батак. При потушаване на въстанието на българите от селото, поробителите изгарят стотици християнски къщи, десетки работилници и дребни дюкяни, лишават живота на стотици с свирепост.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР