С подкрепата на Община Варна голяма част от общинските лечебни

...
С подкрепата на Община Варна голяма част от общинските лечебни
Коментари Харесай

Повечето общински болници и ДКЦ-та във Варна са приключили 2020 г. с печалба

 С поддръжката на Община Варна огромна част от общинските лечебни заведения съумяха да се оправят с провокациите на Коронавирус рецесията и да покажат позитивни финансови резултати. Това стана ясно на днешното съвещание на ПК " Собственост и стопанство “, на което бяха прегледани и признати докладите на общинските лечебни заведения в морската столица за предходната година.

Повечето лечебни заведения и ДКЦ-тата, благосъстоятелност на община Варна, са завършили годината с облага. Сред най-успешните във финансово отношение лечебни заведения е Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко Марков – Варна със 186 хиляди лв. облага, следвана от ДКЦ " Чайка “ – със 109 хиляди лв.. Традиционно положителни резултати демонстрират ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология " Проф. доктор Димитър Стаматов “, която предишните години отчиташе негативни индикатори, този път има настояща облага в размер на 48 хиляди лв..

На минус са ДКЦ " Св. Иван Рилски “ в кв. Аспарухово, ДКЦ " Св. Клементина “ и Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмо-фтизиатрични болести – Варна. 

Почти всички лечебни заведения регистрират нарастване на приходите от разнообразни източници, само че и растеж на разноските – главно за заплати, осигуровки и материали. През 2020 година има покачване на главните месечни хонорари на личния състав. Значително са увеличени и разноските за дезинфектанти, защитни средства и консумативи.

През миналата година лечебните заведения и ДКЦ-та бяха подкрепени от Община Варна.  От локалната хазна бяха отпуснати 64 000 лева на петте диагностично-консултативни центъра с Коронавирус кабинети и 48 000 лв. за екипите, работещи на първа линия в тези лечебни заведения.

Въпреки несигурността, подбудена от  COVID-пандемията, здравните заведения продължиха с вложенията в инсталация и възстановяване на материалната база. От  ДКЦ V оповестиха, че първи във Варна са въвели телемедицинско мониториране на пациенти с COVID-19. Системата наблюдава от разстояние няколко витални индикатори, като пулс, сатурация, температура на пациента и при утежняване може бързо да се реагира.

Членовете на комисията одобриха докладите на общинските здравни заведения и освободиха от отговорност техните шефове, като се изключи доцент Христо Ганчев, който управлява болничното заведение за лекуване на пневмо-фтизиатрични болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР