С пъстро тържествено шествие в Казанлък беше закрит 118-ият Празник

...
С пъстро тържествено шествие в Казанлък беше закрит 118-ият Празник
Коментари Харесай

С дефиле на аромата и красотата завърши Празникът на розата в Казанлък /галерия/

С пъстро тържествено шествие в Казанлък беше закрит 118-ият Празник на розата. То беше предвождано от Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова.

След година спиране поради пандемията градът още веднъж се извърши с туристи и задгранични делегации.

Фестивалното шествие „ Дефиле на аромата и хубостта “ бележи кулминационната точка на празника. В него взеха присъединяване над 3 хиляди души. Кметът на града Галина Стоянова поздрави жителите и гостите на Казанлък и се обърна към тях с думите: „ Уважаеми посетители! Усетете този казанлъшки дух, поемете от силата на Розовата котловина и я отнесете там, където сте родени! “

Поздрав към казанлъчани насочи и Старозагорският митрополит Киприан: „ Аз имам вяра, че Бог, който е обич, занапред ще излива своята берекет върху всички, които творят този толкоз ароматен празник, върху всички Вас - хората, които сте съпричастни със сърцата си и градите духа му. Докато Ви има Божията берекет ще пребъдва неотменно над Майка България и едно от най-красивите ѝ рожби - цветният Казанлък! “

Официални посетители на празника бяха българският еврокомисар Мария Габриел, посланиците на Япония, Русия, Алжир, Виетнам и други страни у нас, делегации от побратимени на Казанлък градове.

„ Казват, че розата е най-красивото цвете. Но за нас българите, за мен като български комисар, отговарящ за културата и културното завещание, тя е освен това. Розата за нас е специфична, тъй като тя е ентусиазъм, тя е обичаи, тя е вяра “, означи в приветствието си Мария Габриел.  

Началото на празничното шествие даде Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова. Под аплодисментите на жителите и гостите на Казанлък по централния бул. дефилираха деца от детските градини и учебни заведения в града, спортни клубове, сформира, културни институции.  

По-рано през днешния ден в утринните часове формалните посетители участваха на ритуала „ Розобер “ в розовите масиви край Казанлък, където имаха опцията сами да се допрян до хубостта и аромата на скъпото българско благосъстояние – маслодайната роза.  
Снимки: Емил Енчев
Още уловени мигове от Празника на розата можете да видите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР