С пълно единодушие Общинскиятсъвет на Марица“ подкрепи предложението на кмета

...
С пълно единодушие Общинскиятсъвет на Марица“ подкрепи предложението на кмета
Коментари Харесай

ОбС „Марица“ гласува по 500 лева за пострадалите от наводнението в Трилистник

С цялостно единогласие Общинскиятсъвет на „ Марица “ поддържа предлагането на кмета Димитър Иванов потърпевшите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кмета на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената неустрашимост и смелост.

Така 112 бедстващи фамилии ще вземат по 500 лв., а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия момент и избавили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лв.. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на Трилистник за денонощните грижи, които е положил за запазване на живота на хората и имуществото им.

„ Не поисквам на никого да изпита това, което аз и кметътна община „ Марица “ Димитър Иванов преживяхме в нощта на 3-ти септември, когато река Стряма излезе от коритото си и заля 120 къщи в Трилистник. Лошото беше, че нямахме информация какво става, даже нямахме време да включим сирената. Наложи се да спрем тока на селото, тъй като водата толкоз бързо нахлуваше в домовете, че имаше заплаха от токови удари. Благодарен съм, че успяхме да спасим всички, които имаха потребност от помощ ",заяви пред съветницитеМирчо Петров.

В прочувствена тирада Димитър Иванов върна лентата към страховитата нощ на 3-ти септември.

„ Не мога да опиша ужаса, който изживяха хората и който ние с кмета съпреживяхме с тях.В 4,30 часа водата беше стигнала до Калековец. Трябваше да се вземат съответни и бързи решения. Стихията пристигна ненадейно, откакто беше стигнала до Скутаре, бе предходна под подлеза на автомагистралата и изхвърлила асфалт на 100 метра. Вълната, която заля Трилистник със страшна мощ, опустоши огради, мрежи и къщи. Евакуирахме 100 индивида и в един миг водата стигна до емблемата на колата ми и тя изгасна.

Това бе най-страшния миг- тормозих се, че няма да мога да откарам освен тези, които бях качил вътре, само че още най-малко 300 индивида, които трябваше да бъдат изведени от домовете си. В един миг и аз, и кмета на Трилистник, се почувствахме безпомощни, като единствената мисъл, която ми се въртеше в главата, бе че няма да можем да спасим всички “, казакметът на община „ Марица “ Димитър Иванов.

Той предвижда, че с цел да бъдат избегнати сходни бедствия в бъдеще, ще са нужни съществени средства за възобновяване на компрометираната дига по трасето на реките Стряма и Марица и добави, че алармира за казуса още от 2012 година насам.

„ Ако страната не ни отпусне средства да почистим река Аврамица, да създадем проучване на останалите рискови села като Костиево, Радиново, Строево и Рогош, ще заложим такива в идващия бюджет. Въз основа на това ще създадем проект за деяние при сходни бедствени обстановки “, акцентира още Димитър Иванов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР