С пълна сила върви проектът на българската петролна компания INSA

...
С пълна сила върви проектът на българската петролна компания INSA
Коментари Харесай

INSA OIL с амбиция през 2024 година да предлага възобновяем дизел

" С цялостна мощ " върви планът на българската петролна компания INSA OIL за произвеждане на дизелово гориво от отпадни артикули от скотски и растителен генезис. Целта е до 2024 година да се реализира диверсификация и на пазара да се предлага артикул, който е със доста по-добри екологични индикатори. Това разгласи пред Money.bg Димитър Панайотов от Борда на шефовете на INSA OIL Inc.

" Трябва да създадем среща с нашите американски сътрудници, да уточним технологията, да уточним кой вид на работа ще е най-ползотворен, най-бърз за реализация. На един подобен план му трябват 3 до 4 години за една спокойна и естествена реализация, в тази ситуация нямаме толкоз време и ще гледаме до 2024 година да сме подготвени или съвсем подготвени ", уточни той.

Т.нар възобновим дизел се получава от отпадни артикули от скотски и растителен генезис, които сега се изхвърлят като боклук. Панайотов уточни, че хранителната промишленост и селското стопанство у нас не могат да предложат задоволително суровина за огромно нахлуване на пазара, само че е очакван импорт с кораби. Суровината е евтина, само че високотехнологичното произвеждане е по-скъпо, означи представителят на INSA OIL.
 Българската петролна компания Insa Oil сътвори взаимна компания с американската Focal Point Energy
Българската петролна компания Insa Oil сътвори взаимна компания с американската Focal Point Energy

Новото дружество ще оперира на енергийния пазар на Балканския полуостров

Според Димитър Панайотов инвестицията си заслужава: " Този артикул води до диверсификация и енергийна самостоятелност, защото това произвеждане ще зависи напълно от нас - няма да зависи от дерогации и от желанието на Русия да ни доставя артикули. Колкото по-голям % от пазара премине към такова гориво, толкоз ние ще бъдем по-независими. Отделно, нездравословните излъчвания са доста по-ниски, в сравнение с при елементарния дизел, приказваме за 80-90% по-ниски равнища ".
 Снимка 599373
Източник:

Той прикани за законодателни промени, които да разрешат чисто ценово възобновимият дизел да бъде вместен наедно с другите горива, като даде образец с Англия, Съединени американски щати и скандинавските страни, където това се е случило сполучливо.

Руският петрол се заменя бързо, само че не и на ниска цена

INSA OIL, която има своя рафинерия в Белозем, сега употребява съветски артикули, само че до 2024 година ще направи преход към други снабдители дружно с различните източници като възобновимия дизел.

" Разбира се, че има други разновидности за доставяне с петрол и нефтопродукти, други канали за доставки, само че тези канали са не толкоз създадени както каналите за доставка на съветски петролни артикули - надлежно ще би трябвало чисто логистично да се приготвят нещата. Съответно, цената няма да е същата, което в тази ситуация е главният проблем. Ако бяхме в естествена обстановка и нямаше такава инфлация, може би щеше да е по-лесен преходът. Тази обстановка с войната въпреки това води до наложителността на този преход ", показва Панайотов.
 INSA OIL INC. има упоритостта да стане районен водач на енергийния пазар
Новосъздадено българо-американско сдружение има упоритостта да стане районен водач на енергийния пазар

Идеите на компанията за диверсифициране на енергоресурсите

Той е безапелационен: " Ние много бързо можем да преминем към работа с неруски артикул. Въпросът е логистичен и финансов ". Освен това по думите му е значимо дерогацията да бъде тълкувана по един и същи метод за всички на пазара, с цел да не бъдат едни в неравностойно състояние по отношение на други.

Панайотов дава образец със обстановката от 1997 година - тогава е имало доставки на петрол и нефтопродукти от Съединени американски щати, Либия и ред други страни, а Русия е била едвам на пето място. Това съгласно него демонстрира, че е допустимо промишлеността да работи и без доставки от Русия.

Една самостоятелна рафинерия

Сред другите планове, които INSA OIL разгласи по-рано през 2022 година е построяването на ВЕИ апаратура на територията на комплекса си в Белозем. " Нашата цел е да създадем едно вискотехнологично произвеждане, което да е комбинирано. Соларният парк може да бъде смесен с апаратура, която създава водород - а той е нужен на рафинерията. Искаме и да компенсираме цената на тока. Когато имаме произвеждане на ток плюс произвеждане на водород, рафинерията става доста по-самостоятелна ", разяснява Панайотов.

Целта на компанията е сходна: " Да бъдем самостоятелни, високотехнологични и неутрални ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР