С отворени карти и ясни намерения гръцкия премиер Алексис Ципрас

...
С отворени карти и ясни намерения гръцкия премиер Алексис Ципрас
Коментари Харесай

Днес Ципрас и Ердоган влизат в ключов дуел

С отворени карти и ясни планове гръцкия министър председател Алексис Ципрас влиза в решаваща среща с избрания отново турски президент Реджеп Тайип Ердоган, в 15.30 ч през днешния ден в границите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предават международните организации.
Ципрас незабавно ще повдигне въпросът за нелегално задържане на двамата военни, както и въпросът за турските нарушавания и провокации в Егейско море. Необходимостта от още по-добро използване на ръководство при бедствия за районна сигурност, кипърския въпрос, за който имаше телефонен диалог с президента на Кипър Никос Анастасиадис, с цел да се координират преди срещата, само че и позитивната стратегия за икономическите връзки и ограниченията за създаване на доверие, контрактувани сред двамата водачи при визитата на Ердоган в Атина.
За гръцката дипломация е ясно, че „ султанът “ ще се опита да сложи въпроса за замяна на двамата гръцки военни против осемте турски, които желаеха леговище в Гърция, макар че гръцката страна обясни изрично, че това е въпрос на гръцкото правораздаване и в това време би нарушил всички понятия за правдивост и интернационално право.
Гръцкият министър-председател, както в контакта си с немския канцлер Меркел предвид на личната си среща с Ердоган, по този начин и на пленарното съвещание на Североизточния алианс, ясно повдигна въпроса за противозаконното задържане на двамата гръцки бойци от Анкара в най-тежките затвори на Одрин, без даже да има обвинителен акт против тях.
Дипломатическите ходове на Атина за двамата бойци не са инцидентни, защото се слагат в извънредно сериозна обстановка в връзките на Турция с нейните съдружници, които сякаш се трансформират във връзка на непрестанно възходящите мостове, следени сред Тайип Ердоган и Владимир Путин.
Ядреното съдействие на Анкара с Москва и по-специално идното закупуване на съветските ракетни системи S-400, които ще бъдат сложени в подземие на НАТО, сътвориха тежък климат сред Алианса и Анкара, като разследване се следи отдалечаване от Запада и обвързване с Русия.
Именно от това незадоволство за метода, по който Ердоган реди картите, само че и извънредно позитивната инерция за Гърция във връзка откриването на договарянията за присъединение на Македония към Алианса – под ясната причина за сключването на съглашението -, стопира проектите на Москва за протекторат и център на геополитическо въздействие в Западните Балкани, а Атина ще се възползва, наблягайки ясно въпроса за задържането на двама гръцки бойци от Турция.
В този подтекст гръцкият министър-председател в изявлението си през вчерашния ден акцентира, че „ ролята на Алианса няма да бъде определяна само от способността ни да пазиме Алианса от външни закани или да управляваме рецесии и провокации отвън нашите граници. Това ще се дефинира и от връзките на взаимно почитание, които би трябвало да имаме сред нас, както е посочено в член 1 от Северноатлантическия контракт. Това би трябвало да бъде обезпечено в НАТО. И Гърция ще се бори за това.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР