С отварянето на избирателните секции за втория тур на президентските

...
С отварянето на избирателните секции за втория тур на президентските
Коментари Харесай

The Cube: От Кремъл ли „убиха“ новоизбрания чешки президент

С отварянето на изборните секции за втория тур на президентските избори в петък и събота, претендентът, който по-късно и завоюва Петър Павел, попадна в меко казано необикновен дезинформационен случай.

В нощта преди изборите, голям брой чешки осведомителни организации и консуматори на обществените мрежи са получили имейли, в които се оповестява, че някогашният военачалник от НАТО ненадейно е умрял. Имейлите включвали и линкове към уеб страница, който извънредно мощно напомнял на формалната страница на Павел.

Хората, които стоят зад това даже са написали некролог на претендента.

Новоизбраният президент разяснява случая с думите, че „ дезинформацията е достигнала ново дъно. “ Няколко часа по-късно обаче Петър Павел реши да подходи шеговито към историята и разгласява туит, в който се е снимал с фотошоп върху плаката на известния филм за Джеймс Бонд. Вместо обаче слогана „ Няма време за умиране “, той е написал „ Време е за гласоподаване “.

Фалшивата вест разкритикува и противника на Павел – Андрей Бабиш, който прикани за задълбочено следствие.

Колкото до източника на тази дезинформация, съгласно чешки медии и други специалисти имейлите от имитационния уеб страница са били пренасочвани през съветски уебпортал, което породи съмнения, че има интервенция на Кремъл.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР