С отстраняването на Цветан Цветанов от ръководството на ГЕРБ отговорността

...
С отстраняването на Цветан Цветанов от ръководството на ГЕРБ отговорността
Коментари Харесай

ГЕРБ издига нови кандидати за проблемни областни центрове

С отстраняването на Цветан Цветанов от управлението на ГЕРБ отговорността за протичащото се в партията към този момент е на премиера Борисов

© Анелия Николова ГЕРБ сменя четирима регионални кметове за локалните избори на 27 октомври. Това стана ясно в сряда вечерта, откакто Изпълнителната комисия на партията утвърди кандидатурите на партията за регионалните градове. Нови претенденти се издигат в Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол - все проблематични за партията градове през миналия мандат, като вътрешнопартийното разединение в първите два града подхранва прогнозите за допустима загуба на контрола върху тях.

Партийни различия в Русе

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В Русе ГЕРБ номинира директорката на градската гимназия по облекло Диана Иванова. На предходните избори тя е била претендент за общински консултант от БДЦ - партията на Христо Ковачки. Кандидатурата на Иванова идва, откакто в края на август сегашният кмет Пламен Стоилов беше ненадейно свален от председателския пост на общинската организация на ГЕРБ и сменен с предприемача Росен Даскалов.

Натискът от страна на управлението на ГЕРБ накара Стоилов да се откаже от кандидатура за трети мандат и аргументи разтърсвания в връзките сред централното управление и локалните структури, които стачкуваха срещу решението на партията в публично отворено писмо.

Освен това общинската организация на ГЕРБ в Русе отхвърли да издигне включения от Борисов измежду евентуалните претенденти за кмет на града Румен Даскалов. Изпадналият в партийна недружелюбност беше един от издигнатите, само че си направи отказ. Най-много гласове събра номинацията на шефа на дирекция " Обществен ред и сигурност " в общината Спасимир Димитров, който беше препоръчан от кмета. За него гласоподаваха 130 души, нямаше нито един срещу, а 48 се въздържаха.

Официалната номинация на Иванова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ е знакова за продължаващите вътрешнопартийни разногласия в регионалния град и прави разрива сред локалните структури и управлението още по-видим за гласоподавателите.

Ситуацията отваря опция за Българска социалистическа партия, която издигна депутата Пенчо Милков за кмет на града и се употребява с положително име в него. На евроизборите през май в Русе ГЕРБ завоюва с разлика от единствено към 3500 гласа пред Българска социалистическа партия. Според източници на " Капитал " на " Позитано " Русе е и най-големият регионален град отвън София, за който партията има съществени упования за победа.

Очаквана развръзка в Пловдив

В Пловдив ГЕРБ издигна досегашния регионален шеф и апетитен за непосредствен до Борисов Здравко Димитров. Кметът от партията през последните два мандата Иван Тотев публично се отхвърли от номинацията още през юли, а като аргументи за това се разясниха ниската му известност в града, както и отдавнашните му търкания с централното управление. Номинацията на Димитров обаче също сътвори съществено напрежение в локалните структури на партията, защото от години е във " война " с кмета и регионалния координатор на ГЕРБ Иван Тотев.

На предходните локални избори Димитров искаше да се кандидатира за кмет, само че някогашният към този момент зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов съумя да наложи още веднъж кандидатурата на Тотев. Заради същия спор Димитров беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ, а по-късно напусна и Народното събрание и се яви на изборите, повдигнат от локална коалиция. Тук идва и вторият проблем на ГЕРБ, тъй като тогава Димитров завоюва едвам 11% от гласовете. По-късно Борисов го назначи регионален шеф на Пловдив, с което, както и в Русе, разцеплението в Пловдив стана явно.

Вътрешнопартийното противоборство в редиците на ГЕРБ в града е добра вест за някогашния кмет на Пловдив и безконечен противник на Тотев - Славчо Атанасов от НФСБ. На последните два избора той изгуби против Тотев с разлика единствено от по 2000 гласа. Вътрешни социологически изследвания на НФСБ от юни и началото на юли демонстрират, че Атанасов има шансове, в случай че ГЕРБ повдигнат Здравко Димитров, което и стана. Още повече че на втория тур може да се чака и резултатът " всички против " ГЕРБ.

Разделение и в Хасково

В Хасково ГЕРБ предлагат сегашния регионален шеф Станислав Дечев. Досегашният кмет на града Добри Беливанов пък ще взе участие като самостоятелен претендент, откакто влезе в спор с някогашния народен представител от ГЕРБ Делян Добрев около абсурда " кумгейт " с назначенията на родственици и другари на Добрев в хасковската община.

Българска социалистическа партия кандидатира за кмет на града Коста Стоев, началник на локален клон на банка.

Неяснота и за Ямбол

В Ямбол ГЕРБ издигна за кмет регионалния шеф Димитър Иванов. Сегашният кмет Георги Славов беше забъркан в редица кавги, като против него се водят и каузи за злоупотреби. Ямбол също се счита за един от регионалните градове, в които Българска социалистическа партия има късмет - там социалистите издигат председателката на локалната партийна организация Катя Георгиева, която е и общински консултант два мандата.Списъка с кандидатурите за регионални кметове на ГЕРБ можете да видите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР