С отпуснатите от Министерство на здравеопазването 180 000 лв. ще

...
С отпуснатите от Министерство на здравеопазването 180 000 лв. ще
Коментари Харесай

Нова апаратура и кресла за пациентите ще бъдат купени за отделението по хемодиализа във Видин

С отпуснатите от Министерство на здравеопазването 180 000 лева ще се закупят седем нови диализни апарата. Със средствата, които останат, ще бъдат закупени кресла за диализа. Това заяви пред медиите шефът на видинската болница доктор Цветан Василев.

Според него до дни ще бъде оповестена публичната поръчка, която би трябвало да бъде завършена в границите на към месец, след което ще се подписа контракт и ще бъде доставено новото съоръжение. Д-р Василев допуска, че това би могло да стане още през ноември.

Повод за конференцията обаче беше желанието на управлението да внесе изясненост и успокоение измежду пациентите и видинската общност след събитията от последните дни, в които фокусът на публичното внимание беше ориентиран към Отделението по нефрология и хемодиализа във видинската болница.
 
 Мария Савова

По мотив изразените от пациенти и техни близки терзания за качеството на апаратурата, с която се прави диализиране, шефът на видинската болница разяснява, че националният съветник по диализно лекуване проф. Възелов, командирован от Министерство на здравеопазването в града, с цел да извърши справедлив разбор на положението на Отделението по нефрология и хемодиализа, е коментирал, че с инсталация с сходни характерности се работи и в огромни столични лечебни заведения.-->

Директорът на видинската болница прочете констатацията от протокола на компанията, направила ремонта. " Категорични са, че това е хидравличен удар, породен от външна интервенция - ненадейно прекъсване и стартиране на водата на водопровода, захранващ постройката. Такъв случай до момента не е имало в България ", съобщи той.

" След замяна на дефектиралия модул системата е в идеално положение. Проблемът към този момент е решен. Водоочистващата система работи по-добре, в сравнение с е работила преди, тъй като с изключение на дефектиралият модул, са сменени и всички други филтри и мембрани. Така че тя е в идеално положение и работи като нова. Моята цел е това да го кажа на видинското общество, с цел да се внесе едно успокоение измежду жителите ", увери доктор Василев. Директорът на болничното заведение посочи, че все още на диализно лекуване във видинската болница са 44 индивида.

На конференцията участва и доктор Борислав Милчев - член на Борда на шефовете и зам.-председател на лекарския съюз. Той показа още веднъж подробна последователност на случилото се през предходните 10 дни и разяснява, че чиновници от отделението са се свързали с всички пациенти на диализно лекуване, с цел да ги срещнат с опциите за диализиране - във Видин и в други диализни центрове.

Д-р Милчев посочи детайлности още веднъж и за умрелия пациент. " В неговия случай, съгласно нашия личен състав, той е отказал по причина, че е имал спогодба за идната заран да пътува за Монтана, като той е трябвало да кара ”, изясни доктор Милчев и добави, че за жалост положението на пациента се влошило внезапно и се стигнало до трагичния свършек.

" Хората, които се диализираха при нас, са живи. Хората, които взеха решение да одобряват организацията, която сме основали, също са добре ", означи лекарят. " Психологията, която създадохме, в това число и ние, несъмнено, докара до това, че един човек взе неверно решение - с съдбовен излаз. И бих призовал всички, които се занимават с публични, осведомителни, политически действия - насочете борбата някъде другаде, към стопанска система, футбол, сигурност; спорете за самолети, за чума по свинете и така нататък Недейте водете борба на полето на опазването на здравето ", прикани доктор Милчев, член на Борда на шефовете във видинската болница.

Ръководството на болничното заведение е подало сигнал до прокуратурата за " контракт с неразбираем предмет на активност, подписан от предходното управление на лечебното заведение ", заяви шефът доктор Цветан Василев. На към 4 млн. лв. възлизат отговорностите на лечебното заведение. Като към снабдители дължимата сума е 1 700 000 лв.. Около 1 200 000 лв. остава да бъдат изплатени по заем.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР