С отказа си да подпише договора с Гърция, президентът Георге

...
С отказа си да подпише договора с Гърция, президентът Георге
Коментари Харесай

Албанска закана към Георге Иванов заради името на Македония: Може да отидеш на съд

С отхвърли си да подпише контракта с Гърция, президентът Георге Иванов блокира най-значимата институция в Република Македония. Иванов нарушава Конституцията и ще би трябвало да носи наказателна отговорност. Това сподели водачът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети пред македонската телевизия " Канал 5 ". ДСИ е съдружен сътрудник в държавното управление на Зоран Заев.
" Не бих желал първият човек в страната след малко време да седне на подсъдимата пейка за нарушение на Конституцията. Президентът е задължен да подписва законите и договорите, които се одобряват от болшинството в Народното събрание ... Няма мощ, която може да попречи на Договора, тъй като жителите желаят мир, непоклатимост, икономическо развиване, народна власт и правова страна ", сподели още Али Ахмети.
Същевременно Заев разгласи, че референдумът в Македония за контракта за името на Македония ще се организира на 23 септември, на 30 септември или на 7 октомври . " Нашата цел е до 15-ти януари да приключим с всички наши отговорности по този контракт ", сподели пред гръцката държавна телевизия ЕРТ македонският министър председател Зоран Заев. Той акцентира, че референдумът ще има наложителен темперамент, в това число и за президента Георге Иванов.
" Ако успеем по-рано, това би било добре. Ние желаеме да приключим преди Коледните и Новогодишните празници и заради тази причина си даваме период от към три месеца. Съгласно нашата Конституция са ни нужни стотина дни. Поради тази причина определихме датата от 15 януари ", разясни Заев.
Според него след срещата на върха на НАТО на 12 юли ще стартират всъщност дебатите за референдума. Заев е уверен, че " допитването ще бъде сполучливо, тъй като жителите желаят другарство с Гърция и участие в Европейски Съюз и НАТО ". Македонският водач счита, че присъединението на страната към Европейски Съюз " няма да бъде по-късно от 2025 година. "
В изявлението Зоран Заев за първи път оповестява и детайлности от договарянията си с гръцкия министър председател Алексис Ципрас. Според него " най-трудните моменти в диалозите са били в София ", когато е обсъждан и разновидността за " Република Илинденска Македония " .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР