С отговорността на социалните мрежи за съдържанието, генерирано от потребители,

...
Коментари Харесай

Две знакови дела ще повлияят силно на социалните мрежи


С отговорността на обществените мрежи за наличието, генерирано от консуматори, ще се занимае Върховният съд на САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Две знакови каузи ще гледа Върховният съд на Съединени американски щати. Те слагат под въпрос федералната отбрана на интернет фирмите и обществените мрежи, която ги освобождава от отговорност за наличие, оповестено от консуматори.

Това е първият правосъден обзор на законовия имунитет, с който се употребяват фирмите за обществени медии, според раздел 230 от Закона за благовъзпитание в връзките от 1996 година, отбелязва Блумбърг. Този раздел дава на интернет платформите необятни пълномощия във връзка с ръководството на техните уеб сайтове и снема от тях правната отговорност за дейностите на потребителите, като се изключи относително дребен лист от случаи.

Първият случай се отнася до дело против Гугъл, заведено от родственици на 23-годишната американска гражданка Ноеми Гонзалес, която почина по време на безредиците в Париж през ноември 2015 година Компанията е упрекната в нарушение на Закона за битка с тероризма, защото нейният портал YouTube предлага видеоклипове на терористичната група на други консуматори. Две по-ниски съдилища, включително 9-ти Апелативния съд на Съединени американски щати в Сан Франциско, застанаха на страната на Гугъл, като постановиха, че делото би трябвало да бъде отхвърлено.

Във втория случай Върховният съд се съгласи да прегледа жалбата на Twitter за въоръжената терористична офанзива през 2017 година против нощния клуб Рейна в Истанбул. В същото решение, което оправдава Гугъл за издание на видеоклип от събитията в Париж, Апелативният съд показва, че Twitter, Гугъл и Фейсбук би трябвало да бъдат упрекнати за съучастничество в офанзивата в Истанбул, защото не разпознали и изтрили наличие.
още по темата
В жалбата си Twitter твърди, че апелативният съд непозволено е разширил обсега на Закона за битка с тероризма, като е разрешил делото.

През май 2020 година Върховният съд отхвърли да прегледа сходен случай, като отхвърли тъжба за това дали раздел 230 пази обществената мрежи Фейсбук от обвинявания на американски жители, наранени от терористични офанзиви в Израел. В желае си те твърдяха, че обществената мрежа разпространява известията на нападателите.

По-рано Апелативният съд на Съединени американски щати във 2-ри окръг постанови, че раздел 230 не разрешава делото, само че основният арбитър не се съгласи, критикувайки необятния имунитет, който съдилищата са дали на интернет фирмите, и прикани Конгреса на Съединени американски щати да промени закона.

Заседанието на Върховния съд по тези каузи ще се организира при започване на идната година. Очаква се решението да бъде взето в края на юни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР