С остро обръщение излезе Общото събрание на Софийската адвокатска колегия

...
С остро обръщение излезе Общото събрание на Софийската адвокатска колегия
Коментари Харесай

Софийските адвокати с остра реакция срещу решение на НС и коментар на Бойко Борисов

С остро послание излезе Общото заседание на Софийската адвокатска гилдия (САК) поради две събития от последните дни. Първото е включването в правилника за активността на Народното събрание на наредба, съгласно която. А второто е коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов по този мотив, че юристите на мутрите ще привикват и мачкат висшите съдии и обвинител №1. Както е известно, първичното предложение беше за от време на време чуване единствено на основния прокурор, само че по гледище на Движение за права и свободи и с поддръжката на ГЕРБ и Българска социалистическа партия беше признато, че правната комисия ще вика и ръководителите на двете висши съдилища, осведоми Lex.bg .

Отвореното писмо е гласувано от Софийския адвокатски съвет и беше изчетено от зам.-председателя му Жана Кисьова, а по-късно подкрепено от всички присъстващи на Общото заседание. Тя уточни, че двете събития, станали мотив за него, слагат под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и би трябвало да вземе отношение и да приказва високо и ясно.

В отвореното писмо се декларира, че до момента в който чуването на основния прокурор намира опора в Конституцията, то това на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Адвокатите акцентират, че е неприемливо да се упражнява парламентарен надзор над представители на съда, а Народно събрание може да ги изслушва единствено при разискването и приемането на годишните отчети за активността на съдилищата.

САК приказва за продължаващо принизяване на адвокатската специалност и общественост. „ Твърдо се противопоставяме на основаването на социална настройка за обвързване на юристите с незаконни ползи “, съобщи колегията във връзка на думите на премиера в оставка и посочи, че внушението, че юристите целят мачкана на представителите на съда и прокуратурата, е директно и необмислено посягане против цялата адвокатура.

В отвореното писмо се припомня, че на юриста се дължи почитание и подпомагане като на арбитър, а също така юристите, които са станали депутати, не работят в Народно събрание като юристи, а като избраници на народа.

Обръщението приключва с апел към Висшия адвокатски съвет (ВАдС) за ангажиране на отговорността на „ лицата, които петнят цяла една общественост “ и към всички политици, общественици и представители на юридическите специалности да зачитат правовия ред и да зачитат, че съдът и адвокатурата работят в услуга на обществото.

Събранието стартира с писмени поздравления към юристите от ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков и на Софийския областен съд Александър Ангелов.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева беше записала особено видеообръщение към столичните юристи и гостува и онлайн на събранието. В залата към сътрудниците си се обърнаха ръководителят на ВАдС Ралица Негенцова и зам.-омбудсманът Елена Чернева.

„ Този конгрес ви дава опция да отправите към българските жители своите послания, да споделите възгледите са за качеството на законодателството, за правата на жителите, както и за динамичните процеси в обществото ни. Да посочите намерено действителните проблеми, които стоят пред специалността и засягат нейната самостоятелност “, прикани софийските юристи Лозан Панов.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков пък засвидетелства на юристите подготвеност да откликва на всичките им въпроси и проблеми, свързани с административното правосъдие.

Във видеообръщението си Даниела Дончева благодари на юристите за това, което вършат всеки ден, с цел да има право и правдивост. „ Добрите адвокати постоянно са били дирек, на който се е опирало положителното развиване на обществото “, сподели тя.

„ Живеем в комплицирано време, в което има разделяне и виждаме най-черните и неприятните дни. Нека се обединим и да преодолеем всевъзможни другия, дребнави дрязги и да бъде единни като професионална общественост, с цел да преодолеем провокациите “, съобщи ръководителят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Основните задания на събранието са да разиска и гласоподава докладите и бюджета, както и да избере 154 делегати Общото заседание на юристите от страната, което би трябвало да избере нови висши органи на адвокатурата. Засега четирима оповестиха кандидатурите си за ръководител на Висшия адвокатски съвет – Райна Аврамова, Иван Демерджиев, Ивайло Дерменджиев и Ивайло Данов. Дали ще има още искащи, ще стане ясно в края на идната седмица, когато изтича срокът за номинации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР