С официална церемония в Скопие ще бъде открита новата сграда ...

С официална церемония в Скопие ще бъде открита новата сграда

Културно-информационният център на България в РСМ се мести в нова сграда

С публична гала в Скопие ще бъде открита новата постройка на културно-информационния център на България в Република Северна Македония. Културният център към този момент се намира в сърцето на Скопие на очевидно място. В церемонията ще вземат участие служебният министър на културата Велислав Минеков и македонският му сътрудник Бисера Костадиновска-Стойчевска, посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов и шефът на Културния център Антония Велева.

Българският културен център е основан през 2006-та година след Спогодба сред държавните управления от април 2003 година.  В новата постройка има библиотека с над 9000 книги, читалня с 1000 издания на български език, салон за културни прояви, прожекция на филми и изложения. Церемонията по разкриване на новата постройка на българския културен център се организира под сянката на следващо нахлуване против българския клуб " Цар Борис ІІІ " в Охрид, където беше стреляно с револвер от преминаващ автомобил. Последва остра реакция на Министерството на външните работи и на президента Румен Радев:

" Абсолютно неприемлив вандалски акт на експанзия, която се насажда с десетилетия в нашата съседка против България и против българите ".

След случая министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи:

" Казах още при откриването на тези клубове, че имената, които бяха определени може да съставляват провокация. Също по този начин тогава приканих и за отваряне на клубове, културно-информационни центрове, които да сближават жителите на двете страни и двете страни, а не клубове, които ще провокират отрицателни страсти у жителите "

По време на формалното разкриване на Българския културно-информационен център ще бъде открита изложбата " Заедно II ", в която са включени картини на модерни художници от България и Република Северна Македония.

Източник: bnr.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg