С официална церемония в Националния военен университет Васил Левски бяха

...
С официална церемония в Националния военен университет Васил Левски бяха
Коментари Харесай

По 1100 лв. заплата ще вземат приетите в доброволната казарма

С публична гала в Националния боен университет " Васил Левски " бяха признати първите 94 резервисти, които ще служат 6 месеца в доброволната казарма.

" Днес е в действителност показателен ден, защото сме при започване на осъществяване на една стратегия на МО, целяща повишение състава на запаса на въоръжените сили и повишение на броя на хората, които са решили да се причислят към състава на БА. Започваме този пилотен план в НВУ, в двата му факултета във В.Търново и Шумен, с вярата, че ще бъде сполучлив и че българските жители, които са показали предпочитание да се образоват и да бъдат готови за дилемите за отбрана на националната сигурност, ще бъдат задоволително доста и да се попълни настоящия некомплект от военнослужещи ", сподели зам.-началникът на защитата ген. лейт. Димитър Илиев.

" Очакваме тази стратегия да се развие и оттук- нататък резултатите да са все по-добри ", разяснява и зам.- министърът на защитата Александър Петков. От 290 кандитати, след асортимент и решето за склонност, военна подготовка стартират 128 мъже и дами. Те са на възраст от 20 до 39 година Сред тях 14% са висшисти, 84 на 100 имат приблизително обучение, а 2% са с главно. Има ИТ експерти, графични дизайнери, готвачи, дори таньорка на съвременен балет.

" Всички са стимулирани да продължат службата си в армията след привършване на договорите им ", уточни подп.Стефан Маринов, шеф на Център професионално и продължаващо образование в НВУ.

" В регион Велико Търново ще премине подготовката за подготовка автоматчик. А в регион Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване подготовка номераторазчет ", уточни подп. Маринов.

1100 лева ще е заплатата, до момента в който натрупат военни и тактически умения.

" Приемам го като предизвикателство за дисциплинираност и за всичко останало. Възнамерявам да продължа по-късно да работя в армията, тъй като на този стадий това ми харесва.Дори нямам визия какви ще са парите, само че като отношение, като дисциплинираност, като работа, ще е по-добре ", споделя 34-годишен новобранец от Харманли, работил като охранител.

" Тук съм, тъй като желая да послужвам на страната си. Някой би трябвало да го има този ентусиазъм,за да може другите да са сигурни, че има кой да ги пази. Искам да се развъртвам, да науча доста неща, да съм способна да си защитя страната и хората, които не могат да си оказват помощ сами на себе си ", споделя 34-годишна пловдивчанка, която е работела като танцьорка.

" Винаги съм знаела, че моето място е тук, като предопределение може би. Знам, че би трябвало да върша нещо друго ", добавя 26-годишна специалистка по тестване на програмен продукт от Бургас. За да одобряват първите срочно служещи, военното министерство е вложило над 2.8 млн. лева с Данък добавена стойност в ремонт на битов корпусвъв военното учебно заведение.

Обзавеждането и оборудването е за още 479 хиляди лева, а общо доставката на мебели в университета коства на страната 1.76 млн. лева 9.78 лева е храноденът на един резервист - с 5 компонентна закуска и най-малко 4502 калории дневно.

През първия месец резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това имат два месеца специфична военна подготовка за придобиване на квалификации. Доброволната военна работа ще приключи с три месеца групова подготовка до равнище взвод, обясниха от военния университет.

" Изискванията към тях са същите, като към кадровите военнослужещи. На всеки стадий ще поставят изпити и в случай че не се оправят договорът им се приключва. Не дължат неустойки на страната ", посочи шефът на военния университет бриг.ген. Иван Маламов. Следващият интервал, в който ще се организира срочната работа в доброволния запас, ще стартира през юли 2022 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР