С официална церемония по откриването и освещаването на паметен знак

...
С официална церемония по откриването и освещаването на паметен знак
Коментари Харесай

Русе отбеляза 150 години професионално образование в България

С публична гала по откриването и освещаването на незабравим знак пред постройката на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура " Йосиф Вондрак " бе маркирано полагането на основите на професионалното обучение в България. На честването на юбилейните 150 години участваха някогашни и сегашни преподаватели от образователното заведение, представители на редица учебни заведения от община Русе, на локалната и държавна власт и десетки русенци.

Официални посетители на събитието бяха кметът Пенчо Милков, регионалният шеф Анатоли Станев, началникът на РУО доктор Росица Георгиева, ректорът на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ акад. Христо Белоев, дтн.

“Силата на България и на Русе се базира на нашите качества и в този смисъл си поисквам да запазим като общество опцията да сътворяваме с ръцете си нещата, които раждат мозъците ни. Нека този незабравим знак ни припомня, че в живота ни постоянно има някой, чиято протегната ръка ни е помогнала да отправим поглед към развиването ни като персони и към триумфа “, съобщи в обръщението си Пенчо Милков.

Приветствени слова към присъстващите на събитието насочиха още дългогодишният учител в СУ „ Йордан Йовков “ и притежател на наградата за 2022 година „ Посланик на свободния дух в моето учебно заведение “ Стефан Тотев, регионалният шеф Анатоли Станев, началникът на доктор РУО Росица Георгиева. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия отслужиха молебен, с който осветиха паметния знак.

За честването на годишнината е основан Инициативен комитет с ръководител проф. Ангел Смрикаров и присъединяване на Община Русе, Регионално ръководство на образованието, Русенския университет, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ и Държавен архив-Русе.

Идеята за паметния знак е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, a изработването му е дело на скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев. Цялостната организация на събитието е на фондация „ Познание “, ръководена от Миряна Машева, която е един от главните мотори на честването на годишнината.

В края на събитието бяха връчени почетни плакети на заслужили пенсионирани преподаватели експерти от района.

След освещаването на паметния знак бе извършена тематична кръгла маса в зала „ Сименс “ на Русенския университет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР