С официална първа копка бе дадено началото на строителството на

...
С официална първа копка бе дадено началото на строителството на
Коментари Харесай

60 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на комплекс Central park в Бургас

С публична първа копка бе обещано началото на строителството на новия многофункционален комплекс Central park в Бургас, който съчетава в себе си жилищни и офис здания.

Инвестицията е на обща стойност 60 000 000 евро и проектите на вложителите от „ Сентрал парк “ ЕООД са планът да бъде приключен в границите на 3 години. Освен три жилищни и три офис здания, новият „ квартал “ на Бургас ще задоволява изцяло потребностите на живеещите, работещите и посетителите в него и посредством съвременна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.



Мащабният план се намира в кв. Славейков, ул. Даме Груев 2, и се простира на 35 дка - 200 000 кв. м. застоена площ- 150 000 кв. м. бизнес и жилищни здания, две подземни равнища с паркоместа по 25 000 кв. м. Районът, в който е разположен комплекса, е до парк Изгрев, новостроящата се спортна зала и търговски център.



В рамките на Central park ще бъдат издигнати три жилищни здания с общо 690 жилището, три офис здания с потенциал до 5 000 работни места, под земята паркинг на две равнища с общ потенциал 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес постройките, 690 паркоместа към жилищните здания, както и 360 паркоместа за публично ползване). Central park е планиран като извънредно „ зелен “, освен във връзка с растителността, която заема над 7 000 кв. м., само че и оборудванeто с 7 000 кв. м. слънчеви панели, слънчева силата, равняваща се на 1 MWp, която се употребява за зареждане на общите елементи на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи слънчеви лампи по алеите, както и отопление, осветяване и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и филтриране на дъждовната вода разрешава потреблението й за битови потребности, което покачва енергийната успеваемост на плана.



„ Идеята и концепцията при проектирането е „ обличането “ на постройките в зелена и природосъобразнa среда. Нашите планове са да осигурим предпоставки за развиването на корпоративна просвета за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен метод на работа, което всъщност трансформира концептуално метода на живот на работещите в комплекса. В тази посока са създадени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните елементи, с разнородни функционалности за отмора, релаксация и обществени изяви. “, съобщи арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал плана.

При проектирането са употребявани най-съвременни технологии за живи зелени стени “LIVE PANEL “ и „ LivePicture “, на водещи британски компании в този бранш.



Трите бизнес здания ще оферират 51 000 кв. м. офис площи, които могат да обезпечат ентусиазъм при работа на до 5 000 експерти. Амбицията на вложителите е Central park да бъде новаторска екосистема, която е желана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании.

„ При проектирането и енергийните решения се постарахме планът да дава отговор на потребностите на пазара на недвижимите парцели в идните 10 години. “, сподели авд. Мартин Богдев, представител на вложителя и добави, че посредством реализацията на плана се основават условия Бургас да бъде нова опция на картата на България, осигуряваща териториална подвижност, а точно хора с подобаваща подготовка, намиращи се в други градове, да имат опция да се реалокират в Бургас, за да продължат трудовата си кариера. 



На фотографията от ляво на дясно: Николай Николов, ръководител на Камара на строителите в Бургас, Красимир Стойчев, заместител кмет Община Бургас, инж. Чанка Коралска,заместник кмет Община Бургас, арх. Димитър Шаренков, проектант на плана, Валентин Люцканов, основен секретар Областна администрация Бургас, Мартин Богдев, представител на инвеститора
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР