С очи като чинии, деветгодишният Ралф Майлс бавно сваля Quest

...
С очи като чинии, деветгодишният Ралф Майлс бавно сваля Quest
Коментари Харесай

От Apple до Google - големите техгиганти създават VR и AR очила

С очи като чинии, деветгодишният Ралф Майлс постепенно смъква Quest 2 очилата си. " Беше като в друга вселена ", възкликва той. Току-що е прекарал 10 минути, взривявайки извънземни роботи с оглушителни лазерни оръдия - от самото начало седнал безмълвно в секцията за домашна електроника на повсеместен магазин в Лондон. Търговските асистенти се суетят в близост и популяризират оборудването, която да си вземете вкъщи през днешния ден. " Това би било гадно ", дава отговор Ралф. " Не го карайте да стартира ", предизвестява татко му.

Децата към този момент не са единствените, които се вълнуват от " разширената действителност ", категория, която включва както изцяло потапяща виртуална действителност (VR), по този начин и добавена действителност (AR), в която компютърните изображения се наслагват върху визията на потребителите за света към тях. Почти всяка огромна софтуерна компания бърза да създаде VR или AR очила (или хедсетове), уверени, че това, което от дълго време е пазарна ниша, може да е на ръба да се трансформира в нещо доста по-голямо.

Meta, компанията - майка на Фейсбук, е продала към 10 млн. устройства Quest 2 през последните 18 месеца; Cambria, нейните по-модерни очила, идват тази година. Microsoft предлага своя по-скъп HoloLens 2 на бизнеса. Очаква се Apple да показа първия си сходен артикул до началото на 2023 година и се твърди, че има модел от последващо потомство в развой на подготовка. Гугъл работи върху комплект очила, известни като Iris. И голям брой софтуерни компании от второ равнище, от ByteDance до Sony и Snap, продават или създават лични версии.
Два евентуално големи пазара
Технологичните колоси шпионират два евентуално големи пазара. Единият е самият комплект. Само към 16 млн. броя ще бъдат доставени тази година, предвижда компанията за данни IDC (виж графиката). Но в границите на десетилетие продажбите може да съперничат на тези на смарт телефоните на зрели пазари, счита Джитеш Убрани от IDC. " Някои хора питат: " Мислите ли, че това ще бъде толкоз огромно, колкото основаното от смарт телефоните ", споделя Хюго Суорт от Qualcomm, която създава чипове както за очила, по този начин и за телефони. " Мисля, че ще бъде по-голямо. "
Реклама
Това сочи към втората, още по-привлекателна опция - надзор върху идната огромна платформа. Apple и Гугъл се утвърдиха като притежатели на света на смарт телефоните, като таксуват всяка покупка в магазините си за приложения и задават правила за неща като реклама, за сметка на цифрови наематели като Фейсбук. Този, който успее да се откри по-бързо на пазара на очила, ще придобие сходна мощна позиция на вратарите. " Това ще бъде идната огромна вълна от технологии, споделя Убрани, и всички те желаят да се уверят, че ще получат част от това. "

Търсенето на идната платформа идва, когато последната демонстрира признаци на узряване. Доставките на смарт телефони в Америка са паднали от пика от 176 млн. броя през 2017 година до 153 млн. през 2021 година съгласно IDC. Рекламният модел, който задвижва компании като Фейсбук и Гугъл, е нападнат от бранители на поверителността. В отговор Марк Зукърбърг, основателят на " Мета ", заложи бъдещето на своята компания на " метавселената ". Главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела сподели, че добавената действителност ще бъде една от трите технологии, които оформят бъдещето (заедно с изкуствения разсъдък и квантовите изчисления). Сундар Пичай, сътрудника му в Alphabet, корпоративната майка на Гугъл, съобщи предходната година, че AR ще бъде " съществена област за вложения за нас ". Фондовете за рисков капитал вкараха близо 2 милиарда $ в добавената действителност през последното тримесечие на 2021 година, връх съгласно компанията за данни Crunchbase.

Около 90% от очилата, продавани през днешния ден, са VR. Откакто закупи Oculus, производителя на хедсетове за 2 милиарда $, през 2014 година, Meta завладя пазара с 80% от продажбите на VR по размер през 2021 година Quest 2, който предлага безапелационно (макар и леко отвратително) преживяване без потребност от съпътстващ компютър, е шлагер от началото на продажбите през 2020 година, подкрепят от локдауните и цена 299 $. Миналата Коледа приложението за смарт телефони на Quest беше най-тегленото в Америка. По-малки съперници като тайванската HTC и американският разработчик на игри Valve, които вършат VR съоръжение за игри, са притиснати. Pico, производител на очила, благосъстоятелност на ByteDance, китайския притежател на TikTok, се оправя добре на вътрешния си пазар, където Meta е неразрешена.

VR тактиката на Meta към момента се върти към рекламите. Компанията продава очила допустимо най-бързо, с цел да построи публика за рекламодателите, споделя Джордж Джиджиашвили от анализаторската компания Omdia. Horizon Worlds and Venues, нейните виртуални пространства, изискват 300 хиляди гости месечно. За да нервира някои от тях, Meta към този момент опитва с стартирането на реклами там. Cambria, по-скъпа " пропускаща " слушалка, която съчетава сходен на VR екран с инсталирани начело камери за проявление на фрагменти от света на открито, ще образова камерите върху лицата на потребителите. Това ще разреши улавянето на израженията на лицето във виртуална форма, както и наблюдението върху кои реклами се задържат очите.
Реклама Големият въпрос е дали очилата могат да надвишават геймърите и експертите и да се трансфорат в същинска софтуерна платформа, а не просто в аксесоар.
Meta също по този начин обезпечава доходи от своя магазин за приложения. От идната година пазарът на VR наличие ще надмине този за VR хардуер, счита Omdia. Един от претекстовете на Зукърбърг за прокарването на новата платформа е да освободи Meta от зависимостта от производителите на телефони за разпространяването на нейните приложения. Самата компания се трансформира в цифров хазяин с пълномощието да полза покупките в Quest-store по същия метод, по който Apple и Гугъл вземат дял от продажбите на приложения за смарт телефони (Meta отхвърля да каже какъв брой таксува).
По-сложната технология
Докато Meta усилва напъните си в региона на VR, други опитват с по-сложната технология на AR. За разлика от VR, която ви води на друго място, AR е " закотвена в света към вас ", споделя Евън Шпигел, началник на Snap. Неговото приложение за обществени медии Snapchat от дълго време дава AR филтри за телефони, позволявайки на потребителите да се трансфорат в анимационни герои или на процедура да пробват артикули като облекла и грим благодарение на камерата на устройството си. Сега Snap си играе с хардуера, изграждайки прототипен набор от AR очила, които са предоставени на няколкостотин софтуерни разработчици.
Автор: Капитал
Авторът на текста се скиташе из плаваща слънчева система и беше преследван из офисите на Snap в Лондон от холографски зомбита, до момента в който изпробваше Specs, които с тегло 134 грама наподобяват и се усещат като огромни слънчеви очила. Недостатъкът на стройния им жанр е животът на батерията от 30 минути и склонността към прегряване. Ограниченията в оптичната технология лимитират зрителното поле до квадрат в средата на обектива, което значи, че насложените графики се виждат като че ли през пощенска кутия. Основната причина Snap да направи устройството е да открие случаи на приложимост на AR очила, когато те станат необятно публикувани, споделя Евън Шпигел. На пазара на хардуер " имаме късмет. Но нашата цел към момента е в действителност върху самата AR платформа ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
Засега AR очилата са ниша в нишата. Високата цена и нестабилната продуктивност лимитират тяхната прелест. IDC чака доставки в промишлеността от 1.4 млн. броя тази година. Най-продаваният през 2021 година беше HoloLens 2 на Microsoft, устройство за 3500 $, употребявано от огромни клиенти, в това число американските въоръжени сили (чиято поръчка за 100 хиляди чифта провокира недоволства от чиновниците на Microsoft, че " не са се записали да създават оръжия " ). Magic Leap, започваща компания във Флорида, ще пусне второто потомство на своите AR очила с по-широко зрително поле през септември. То е ориентирано към промишлености като опазване на здравето и произвеждане, а не към потребителите.

Въпреки превъзходството на VR в пространството за очила AR провокира повече утвърждение. Дори с безмилостното разпространение на виртуални концерти, офис срещи и други от Meta малко хора употребяват VR за нещо друго от игри: 90% от 2 милиарда $, изразходвани за VR наличие предходната година, са отишли за игри съгласно Omdia. Тим Кук, шефът на Apple, разкритикува наклонността на VR да " изолира " потребителя. " Очевидно има някои страхотни нишови неща за VR. Но съгласно мен това не е надълбоко, споделя Кук. AR е дълбока. " Apple сподели доста дребен интерес към потапящата метавселена, която вълнува Зукърбърг.

Предстоящите очила за прекосяване на Apple ще дадат усет от AR преживяването. Чифт същински AR хедсетове към момента са в ранна разработка. Твърди се, че тези първи артикули са ориентирани към дизайнери и други креативен експерти, по-скоро като нейните компютри от висок клас Macintosh. И въпреки всичко навлизането на компанията в промишлеността може да се окаже преломно. " Способността на Apple да подтиква приемането евентуално е несравнима на пазара ", споделя Марк Шмулик от брокерската компания Bernstein. Компанията ще се надява да направи бърз бизнес в Китай, което ще й даде преимущество пред Meta. IDC предвижда, че през 2026 година 20 млн. чифта AR очила могат да бъдат доставени по целия свят, което би ги направило към два пъти по-популярни от през днешния ден.
Аргументирани действителности
Големият въпрос е дали очилата могат да надвишават геймърите и експертите и да се трансфорат в същинска софтуерна платформа, а не просто в аксесоар. Днешните AR и VR устройства са положителни в решаването на " доста характерни болкови точки ", споделя Тони Фадел, някогашен изпълнителен шеф на Apple, който оказа помощ за създаването на iPhone. Обобщаваща платформа като iPhone " е напълно друга история ", твърди той. " И аз нямам доверие ", прибавя той, най-малко през идващите пет години. В обозримо бъдеще, има вяра Фадел, очилата ще бъдат малко като смарт часовници - известни, само че не и революционни като смарт телефоните.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Шпигел е склонен, че те няма да заменят изцяло телефоните, тъкмо както телефоните не са премахнали настолните компютри. Но, показва той, " едно почтено срещано мнение е, че компютрите са станали по-лични ". Той се реалокира от мейнфрейма към работния плот, към дланта на ръката. Следващата стъпка съгласно него ще бъде " наслагването на AR върху света към нас ". Настолните компютри са били предопределени главно за обработка на информация, а смарт телефоните - за връзка. Той допуска, че идната епоха на изчисленията ще бъде " емпирична ".

При този сюжет очилата могат да бъдат част от по-голяма екосистема за портативни технологии, които ще отклонят вниманието на потребителите - и покупателната дарба, надалеч от смарт телефоните, които ги хипнотизираха през последното десетилетие и половина. Със смарт часовници, умни слушалки и скоро умни очила телефонът може да се трансформира в бекофис на персоналните компютри, а не в техния главен интерфейс. Приспособленията за очите ще добавят " нещата на китките, нещата на ушите и нещата в джобовете ", счита Шмулик. Един ден, спекулира той, " може даже да забравите, че имате телефон ".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР