С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна на съд са предадени

...
С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна на съд са предадени
Коментари Харесай

Двама на съд за смъртта на дете, засмукано от сифон в хотелски басейн в „Златни пясъци през 2011 г.

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна на съд са предадени двама мъже с обвиняване, че са предизвикали гибелта на 13-годишно немско дете заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Престъплението, в което ги упреква Окръжната прокуратура във Варна, е по член 123, ал.1 от Наказателен кодекс. Това оповестиха от пресслужбата на държавното обвиняване.

Припомняме, че към 11:30 часа на 11 юли 2011 година охранителят на хотел „ Берлин “ в к.к. Златни пясъци забелязал съветска туристка, която се опитвала да притегли вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не съумял, защото тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва откакто помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22:30 часа на същата дата потърпевшата умряла в болница. Като причина за съдбовния излаз съдебномедицинската експертиза показала удавяне от поемане на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна непълнота, оток на мозъка с угнетяване на витално значими центрове и прекъсване на сърдечната активност. Пострадалото момиченце е било на отмора с татко си в хотел „ Берлин “ на Златни пясъци.

Единият от подсъдимите е началник на отдел на акредитиран представител на сдружението - реализатор на комплексното строителство в частта „ Басейни “ на хотела. Другият е предаден на съд за без значение съпричиняване гибелта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния контрол.

При предишно внасяне на делото в съда обвинените били четирима. Освен двамата упоменати нагоре, предаден на съд е бил и проектантът в част „ Технологична “, за който производството било гледано задочно, защото не било известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд бил спасителят на басейна на хотел „ Берлин “, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на потърпевшото дете. Делата против последните двама били прекъснати заради настъпване на гибелта на първия, и заради приключване отминалостта на закононарушението, за което е упрекнат вторият.

Предстои делото да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъдат приети за отговорни, законът планува наказване „ отнемане от независимост “за период от 1 до 6 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР