С обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград повдигна обвинение

...
С обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград повдигна обвинение
Коментари Харесай

Бивш ръководител на служба за социални дейности към Община Банско отива на съд

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград повдигна обвиняване и съобщи на съд жена - някогашен началник на работа за обществени действия към Община Банско, за осъществени от нея закононарушения.

С решение на Общински съвет в Банско била основана работа „ Заведения за обществени услуги “. Тя имала статут на второстепен разпоредник с бюджетни средства, предоставяни й годишно от Общината.

Ръководството на службата било предоставено на обвинената, основен специалист „ Социални действия “ към Община Банско. В рамките на изпълняваната от нея служба тя отговаряла за образуване и управление на активността в областта на обществените заведения и услуги.

Служебните й отговорности включвали финансовото ръководство по закономерен, пестелив, сполучлив и ефикасен метод на предоставените обществени средства. Принципите и методите за реализирането и използването им са регламентирани в Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и Закона за обществените финанси.

В качеството си на началник на службата обвинената била длъжна да провежда и да приложи контролни действия за прелиминарен надзор за правомерност, в сходство с нормативна и поднормативна уредба.

Въпреки вмененото й обвързване за това обвинената не го изпълнила. В службата нямало построена система за прелиминарен надзор при вдишване и осъществяване на разход.

Нямало вътрешни правила, които да контролират и дефинират размера на инспекциите за заплащане, типа и наличието на документите при осъществяването им, както и избрани лица за реализиране на прелиминарен надзор.

В интервала на ръководство на службата обвинената тя сключила голям брой контракти с разнообразни физически и юридически лица, които имали за предмет ремонт и поддръжка на поверените й заведения за обществени услуги, както и доставка на артикули и услуги. Тя независимо преценявала с кого да договаря, да подписва писмен или вербален контракт, неговото наличие и цена. Писмените контракти и издадените фактури съдържали неразбираеми и най-общи формулировки на контрактуваната услуга или стока. При устните контракти не било изисквано засвидетелствуване на представителната власт, идентичност и доказателства за налични механически благоприятни условия на търговеца за осъществяването му. Много цивилен контракти обвинената сключила с неустановени лица, ползващи непозната идентичност.

Задълженията по огромна част от договорите се изплащали в брой, като в разходните касови ордери не се посочвало поименно лицето, което получавало сумата. В преобладаващия брой случаи в службата при възнаграждение към фактурите не били прилагани протоколи за осъществени строително – ремонтни работи или други, удостоверяващи осъществената услуга или доставка. Липсвали подписи на получатели на паричните средства.

За реализиране на активността на службата на обвинената обвиняемата били предоставени от Община Банско 6 леки автомобила. Един от тях с пълномощие от нейно име бил възложен за прилагане на състезателен клуб. Въпреки това горивото и смазочните материали траяли да се заплащат от работа „ Заведения за обществени услуги “ към община Банско. Операциите по тези разноски били погрешно документирани, като дамата позволила непозволен достъп и корист със средства на службата в размер на 59 830,17 лв., довели до разпиляването им.

В хода на следствието са били събрани доказателства за това, че с дейностите си обвинената утвърдила да бъдат платени средства от бюджета на работа „ Заведения за обществено подкрепяне “ - Банско по неизпълнени цивилен контракти за осъществяване на работа посредством персонален труд, представляващи неистинен документи; по неистинен фактури за недоставени артикули, неизвършени услуги и СМР; за закупуване на винетни стикери, надхвърлящи действителния брой на употребените от службата през съответния интервал моторни транспортни средства. Общият размер на непозволено изплатените средства е 222 263,19 лв..

В качеството си на длъжностно лице обвинената съзнателно не положила задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на повереното й имущество. В резултат на това последвало доста прахосване на средствата, предоставени от бюджета на Община Банско.

Предстои делото да продължи в съда.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР