С обвинения в лобизъм парламентът одобри в четвъртък промени в

...
С обвинения в лобизъм парламентът одобри в четвъртък промени в
Коментари Харесай

Депутатите се сблъскаха за „копърки – линейки”

С обвинявания в лобизъм Народното събрание утвърди в четвъртък промени в Закона за автомобилните транспорти, с които се регламентира транспортът на заболели и ранени хора, осъществяван от коли за спешна помощ, отвън обсега на незабавната помощ. Поправките бяха импортирани от съпредседателя на „ Обединени патриоти ” Валери Симеонов и група депутати.

В претекстовете към законопроекта се показва, че сега у нас без никаква регулация се прави медицински превоз отвън системата за незабавна помощ. „ Реално това е платена активност за транспорт на пасажери и следва да предстои на регулация. Същевременно българските жители в сериозна за здравето си обстановка могат да станат жертви на предлаганата „ услуга ”. Проверка откри, че в интернет съществуват над 100 уеб страницата, предлагащи този тип услуги, всички работещи в сивия бранш ”, изяснява се в претекстовете.

Новите текстове в закона гласят, че физическите и юридическите лица, които желаят да правят частен медицински превоз, би трябвало да разполагат с най-малко особено транспортно средство; експлоатационен център; ръководители на транспортната и здравната дейност; медицински екипи; внедрена система за ръководство на сигурността на придвижване по пътищата. Заетите с сходна активност би трябвало да се записват в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ”. За липса на регистрация или противоречие със упоменатите нагоре условия ще се постановат санкции от 3000 лева

Срещу законопроекта първи скочиха депутатите от Движение за права и свободи. Халил Летифов, който е и ръководител на парламентарната транспортна комисия, уточни, че не излиза наяве кои заболели и ранени ще се транспортират от центровете за незабавна здравна помощ и кои от частните коли за спешна помощ. „ Правим едно придвижване, което не е аргументирано, с цел да угодим на някого, и ще създадем още напрежение в системата ”, заключи Летифов. И настоя да се спре работата по законопроекта.

От Българска социалистическа партия напряко упрекнаха патриотите в лобизъм. Соцдепутатът Георги Свиленски назова частните коли за спешна помощ „ копърки ”. „ Не подкрепяйте този законопроект. Министерство на превоза работи по решаването на въпроса и идващият министър ще показа разпоредба, която да реши всички тези проблеми ”, прикани Свиленски.

Критиките ядосаха вносителя Валери Симеонов. „ Това Народно заседание беше белязано с прекомерно доста политика и много лимитирана делова активност. Упреците, които чухме, са лишени от каквито и да било учредения. Законопроектът е импортиран, с цел да ограничи нелегално работещите транспортни средства, които с реплика на наименованието или със заблуждаващи знаци по тях правят транспорти и те не са лимитирани. Естествено, че става въпрос за лобизъм – само че в интерес на хората, които имат потребност от незабавна помощ ”, разгласи Симеонов.

При гласуването той получи поддръжката на ГЕРБ и предложенията му бяха признати. Социалистите разясниха, че това е следващата крачка към приватизацията на националната система за незабавна здравна помощ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР