С образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови

...
С образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови
Коментари Харесай

Музеят на медицината на МУ-Пловдив представи лечебната сила на българските билки

С просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на лечебни билкови чайове бе открита галерия на истински ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея на медицината на МУ-Пловдив, като специфичен акцент в експозицията бяха артефактите, свързани с живота и делото на националния врач Иван Раев.

В навечерието на Еньовден, в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, публиката се наслаждения университетският хор за национални песни „ Веселие “ и фолклорният танцов състав „ Медик “, които извършиха национални песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет  подготвиха разнообразни типове чай, които аудиторията дегустира. Събитието продължи с забавни лекции от проф. доктор Георги Томов, който в презентацията си „ Cura Bulgara – забравеното лекарство “  разказа вълнуващата история на националния врач и неговия чудодеен билков лек.  Доц. Бисера Пиличева и доцент Нико Бенбасат срещнаха аудиторията с разнообразни технологии за извличане на лечебни вещества от билки и техния лечебен резултат.

На мероприятието участваха експерти, студенти,зам. кметът Пламен Панов, както и ръководителят на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив - маг.-фарм. Димитрия Стайкова. Специално за събитието от София дойде и една от наследничките на националния врач Иван Раев. От името на ректора на МУ – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева, бе прочетен приветствен адрес от  заместител – ректорът проф. доктор Иван Иванов.

„ Събитието е отдадено на 85-годишнината от гибелта на националния врач Иван Раев и използваме мотива да разкажем за неговото дело и за дълговечната традиция за потребление на лечебни растения в българската национална медицина. Това е един план на Медицински университет- Пловдив взаимно с Община Пловдив и Общинския институт „ Пловдив древен ”. Прекрасната базилика на Филипопол е хазаин на това събитие.

Това, за което ще приказвам е лечебният способ фиктивен от националния врач Иван Раев. Той носи името Cura Bulgara, т.е. Българското лекуване. През 30-те години на предишния век се развихря една доста тежка зараза от Летаргичен енцефалит- заболяване, което засяга  функционалностите на нервната система. Хората, които го претърпяват остават инвалидизирани за цялостен живот. Това негово лекуване се признава в чужбина, по особено в Италия. Той е награден от кралица Елена Савойска с медал " За цивилен заслуги ", а това е изключителна необичайност. Освен това той няма здравно обучение, а е врач и това  прави достижението му още по-интересно ”, описа пред  проф. доктор Георги Томов.

Проектът е финансиран с поддръжката на Община Пловдив в границите на „ Есенен салон на изкуствата “ и има за цел да разпространява националната медицина, която е част от нематериалното културно завещание на Пловдив и района, като обогати актуалното общество със забравените национални лечебни обичаи. От 5 юни до 16 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да прегледат изложбата.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР