С обобщение на резултатите от работните групи и презентация на

...
С обобщение на резултатите от работните групи и презентация на
Коментари Харесай

160 участници събра Иновативният лагер за декарбонизацията в Русе

С резюме на резултатите от работните групи и презентация на новаторски „ зелени “ артикули, създадени от студенти и възпитаници, приключи тридневният Иновационен лагер за декабонизацията в Русе.

Форумът притегли над 160 представители на научната общественост, гражданските организации, публичните институции и бизнеса, които в продължение на няколко дни работиха по тематиките за градска подвижност, превоз по вътрешноводните пътища, мултимодални системи, различен превоз, обучение в превоза, модели за партньорство, регулаторни бариери и решения и цифровизация в превоза.

Участниците в групата за „ Градска подвижност “ се сплотиха към концепцията за основаване на единна тактика за чиста градска подвижност, включваща пълноценна велосипедна мрежа, регулации за паркиране, въвеждане на градски зони с ниски въглеродни излъчвания и редица други ограничения.

Кап. Иван Иванов, шеф на дирекция „ Речен контрол “ в Морска администрация, бе отпред на групата за възстановяване плаваемостта по р. Дунав посредством създаване на система от баражи и целенасочена политика в поддръжка на корабособствениците и възобновяване на флота.

В подтекста на „ Мултимодалните системи “ бе заложено предизвикването за липса на ефикасна транспортна съгласуваност на Северна България, което може да бъде преодоляно със основаването на високоскоростна жп линия София-Варна с отклонение до Русе и връзка с Букурещ.

Групата за „ Алтернативен превоз “ се концентрира върху опцията за създаване на ново енергийно дейно и екологично хранилище на Общински автотранспорт-Русе и изпълване на автопарка на предприятието с екологично чисти транспортни средства, задвижвани с ток и водород.

Проблемът с неналичието на задоволителна материално-техническа база за практическо образование на възпитаници по “Безопасност на движението” бе позволен от участниците в „ Образование в превоза “, които възнамеряват в бъдеще да се търси финансиране за построяването на профилиран център за такова образование на децата от детските градини в Русе.

Участниците от „ Модели за партньорство “ развиха концепцията за основаване на Градска научна лаборатория по сходство на тези в Хамбург, Андора и други международни центрове. Тя следва да сплотява опита на Русенския университет, Община Русе, Неправителствени организации бранша и бизнеса, които ще развиват научно-изследователска и развойна активност.

Зам.-кметът на Русе Димитър Недев показа казуса с интезивния тежкотоварен трафик на Дунав мост и в границите на работната група „ Регулаторно бариери и решения “ бяха открити многостранни подходи за разрешаването му.

Сред тематиките бе и „ Дигитализацията в превоза “, за която се разиска основаването на система за прогнозиране и обмисляне организацията на превоза според от трафика, промените на пътната инфраструктура и естествените условия.
Всички хрумвания и концепции, родени по време на Иновационния лагер, бяха записани и ще бъдат изпратени до Европейската комисия. Целта е те да залегнат в бъдещите стратегически документи на Общината и това да им даде преимущество при търсенето на финансиране.

Иновационният лагер се провежда в осъществяване на план по програмата на Европейската комисия и Съвместния проучвателен център (Joint Research Center) „ Науката среща районите “, като съществени сътрудници на Община Русе са Русенският университет „ Ангел Кънчев “ и Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР