С негова помощ мрежата открива близо 97% от забранените публикацииИзкуственият

...
С негова помощ мрежата открива близо 97% от забранените публикацииИзкуственият
Коментари Харесай

Изкуствен интелект чисти Facebook от вредно съдържание

С негова помощ мрежата открива близо 97% от неразрешените изявления

Изкуственият разсъдък играе специфична роля в политиката на Фейсбук по отношение на неразрешеното наличие (източник: CCO Public Domain)

Изкуственият разсъдък (AI) играе специфична роля в политиката на Фейсбук по отношение на неразрешеното наличие. Без него компанията не би могла да се оправи с филтрирането на големия размер от наличие, излиза наяве от отчет на обществената мрежа за първото тримесечие, оповестен тази седмица.

Реч на омразата, принуждение, трафик на опиати и оръжие, полова употреба и друго неуместно наличие е блокирано от изкуствения разсъдък, преди някой инцидентен консуматор да го види в обществената мрежа. Според Фейсбук, AI и машинното образование са помогнали да се понижи доста размера на неразрешеното наличие в мрежата.

В шест от деветте категории, следени в отчета, Фейсбук е съумяла – благодарение на изкуствения разсъдък – авансово да открие 96,8% от неприемливите изявления и да ги изтрие преди някой да ги е забелязал (в съпоставяне с 96,2% през 4-то тримесечие на 2018 г.), заяви Venture Beat.

Що се отнася до нападателните изказвания, в отчета се споделя, че изкуственият разсъдък в този момент оказва помощ да се разпознават 65% от над четири милиона сходни известия, изтривани от Фейсбук всяко тримесечие, спрямо 24% преди една година и 59% през четвъртото тримесечие на 2018 година

Фейсбук също по този начин употребява AI за идентифициране на известия, персонални реклами, фотоси и видеоклипове, които нарушават разпоредбите за реклама и продажба на неразрешени артикули като опиати и огнестрелни оръжия. През първото тримесечие на 2019 година компанията е подхванала дейности против 900 000 изявления, свързани с продажбае на опиати, от които 83,3% са открити благодарение на изкуствен интелект.
още по тематиката
През същия интервал Фейсбук е разкрила и премахнала към 670 000 изявления за продажба на огнестрелни оръжия, от които 69,9% са били обработени, преди модераторите или потребителите да могат да се сблъскат с тях.

Различни усъвършенствания в логаритмите на изкуствения разсъдък са довели до понижаване на общия размер неразрешено наличие, преглеждано във Фейсбук. Компанията твърди, че на всеки 10 000 визити в обществената мрежа единствено 11 до 14 консуматори се сблъскват с порнографско наличие, а единствено 25 могат да виждат изявления, съдържащи свирепост и принуждение.

Що се отнася до тероризма, голотата на децата и половата употреба, тези числа са даже по-ниски. Фейсбук оповестява, че през първото тримесечие на 2019 година на всеки 10 000 прегледа в обществената мрежа по-малко от три се натъкват на сходно наличие.

„ Благодарение на самодейното следене на постове с нарушавания, технологията разрешава на нашия екип да се концентрира върху идентифицирането на трендовете в метода, по който нарушителите се пробват да заобиколят рестриктивните мерки ”, разяснява вицепрезидентът на Фейсбук по сигурността Гай Розен.

Друга област, в която Фейсбук употребява изкуствен интелект, е откриването на спам сметки. На годишната конференция на разработчиците F8 в Сан Франциско Майк Шрееф, механически шеф на компанията, заяви, че Фейсбук е блокирала над един милиард спам акаунта, повече от 700 милиона подправени акаунта и десетки милиони фрагменти, съдържащи голи тела и принуждение.

Според него, AI е главният източник на разкриване и противопоставяне в тези категории. Ако приказваме за точни цифри, Фейсбук е блокирала 1,2 милиарда акаунта през 4-то тримесечие на 2018 година и 2,19 милиарда през първото тримесечие на 2019 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР