С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат

...
С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат
Коментари Харесай

Пролетна депресия – кого атакува и как да я преборим?

С настъпването на топлото време по-чувствителните хора стартират да изпадат в меланхолични настроения, което положение постоянно се назовава пролетна меланхолия.

Това несъмнено не е нито нещо ново, нито нещо ужасно. За пролетната отмалялост пред екипа на Novini.bg приказва доцент доктор Маргарита Бакрачева.

Според психолога не става дума за меланхолия в същинския смисъл на думата, а по-скоро за отмалялост.

„ Това е просто плод на пренастройка, усилва се продължителността на деня, мелатонинът надлежно понижава и дава опция да има повече хормони на щастието, тъй че това е просто е един адаптивен интервал “, уточни доцент Бакрачева.

По думите на експерта това въодушевление не би трябвало да ни тормози, тъй като се приготвя организмът по този начин, че да може да се развихри и да бъде оптимално ефикасен през новия сезон.

Пролетната отмалялост най-общо се дължи на хормонални промени на фона на динамичната промяна на времето. А от пролетната отмалялост никой не е застрахован.

„ Времето се отразява на всички, колкото и някой да не си признава – в дребна или в по-голяма степен хората са податливи, само че това не зависи толкоз доста от възрастта “, счита още доцент Бакрачева.

Симптомите на меланхоличното пролетно положение се показват в две насоки.

„ Единият вид е да нямаме задоволително тонус, тъй че това е сигнал на организма, че не е належащо да заставаме на педали, а да си оставим ден-два-три да се приспособяваме и най-малко самите ние да не покачваме дозата стрес, да не чакаме да бъдем безусловно работоспособни “, уточни психологът.

Другата полярност е да бъдем по-агресивни и по-раздразнителни.

„ Всеки един сигнал на организма демонстрира, че имаме потребност да спрем, да понижим темпото, тъй че да можем да се обновим “, разяснява още експертът.

Вижте по какъв начин да преборим пролетната меланхолия в изявлението ни с психолога доцент доктор Баргарита Бакрачева по-късно тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР