С настъпването на астрономическото лято температурите се покачиха чувствително, а

...
С настъпването на астрономическото лято температурите се покачиха чувствително, а
Коментари Харесай

Водещ специалист по кардиология съветва как да се погрижим з...

С настъпването на астрономическото лято температурите се повишиха сензитивно, а най-застрашени от това са хипертониците, както и тези с мозъчно-съдова болест и сърдечно-съдови проблеми. За това осведоми „ Марица “ проф. Федя Николов, който управлява клиниката по кардиология в УМБАЛ „ Св. Георги “.

Той поучава болните да не се излагат на директна слънчева светлина, както и да внимават изключително с високите температури. Превенцията е елементарна – лекарят предлага на пациентите си да си стоят у дома и да използват повече течности. Употребата на алкохол не е желателна.

От друга страна, лятото може да се отрази удобно на контрола на артериалното налягане, споделя проф. Николов. Високите температури смъкват кръвното и в някои случаи се следи потребност от понижаване на медикаментите. Това се дължи на потенето и разширението на съдовете. Не би трябвало да стопираме медикаментите без да пита обаче. Това би трябвало да се случва единствено и само след консултация с лекуващия доктор, защото корекциите на дозата са строго самостоятелни.

Проф. Николов споделя, че в най-топлите дни не се вижда покачване на приетите в болница заболели може би тъй като хората с проблеми знаят за рисковете и се пазят. Възможни са прилошаване и припадъци, както и мозъчно-съдови произшествия. При колабиране е добре да се консултираме с доктор, а не да неглижираме случката.

Ниското кръвно е постоянно срещано положение и по тази причина е значимо да бъдем добре хидратирани. Специалистът поучава да се поемат по 2-3 литра течности. Сърдечно болните обаче би трябвало да внимават даже с приема на вода, защото за тях прекомерно многото течности могат да бъдат рискови.

По отношение на това какво да пием през лятото, проф. Федя Николов поучава да заложим на водата. Напомня, че доста студените питиета могат да провокират съдов конвулсия и по тази причина също не са измежду препоръчваните, въпреки да охлаждат.

Със соления айрян, който е известна рецепта за повишение на кръвното, също би трябвало да се внимава, защото изключително при хипертониците може да има противоположен резултат. Здравите хора могат да са по-смели. Въпреки, че тонизира, кофеинът също може да докара до проблеми.

От здравна позиция загубата на течности пък крие нараснал риск от тромбози, осведоми експертът.

Жегите не пречат на имунизирането, безапелационен е проф. Федя Николов. Въпреки задушното време не би трябвало да забравяме за маските, когато е належащо да се предпазим от ковид, припомня още той.

Останалото си го знаем от предишното лято. Рецептата включва носене на шапки, светли облекла и търсене на сенки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР