С население по-малко от българското, с финансиране по-малко от българското,

...
С население по-малко от българското, с финансиране по-малко от българското,
Коментари Харесай

Кралев: Отборът на Норвегия нарушава феърплея. Всички са астматици

С население по-малко от българското, с финансиране по-малко от българското, Норвегия приключи преди всичко в класирането по медали на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Доброто показване на норвежките спортисти обаче не се дължи единствено на вярна политика и тренировки. Така счита не какъв да е, а министърът на младежта и спорта на България Красен Кралев, който непосредствено разгласи, че положителното показване на норвежците се дължи на използването на неразрешени препарати, само че с позволение.

Според Кралев тимът на Норвегия Пьонгчанг жестоко е нарушил феърплея. Причината са медикаментите, които употребяват спортистите.

Кралев разгласи, че огромна част от тях са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с позволение на антидопинговата комисия, оказват помощ за положителното им показване в дисциплините. Както е известно в предишното нееднократно е повдиган въпросът, че вещества, които влизат в графата допинг са използвани от разнообразни състезател с позволение поради разнообразни болести, а астмата е тъкмо едно от тях, като мантрата, че норвежците са астматици битува още от предходния олимпийски цикъл, когато представянето им не бе толкоз положително.

Сега обаче норвежкият тим завоюва най-вече медали на завършилите Зимни олимпийски игри - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови, което е и връх в историята на Игриге.

Според " Тайм " бюджетът за спорт на скандинавската страна е 30,47 млн. лв., а част от състезателите работят като водопроводчици, дърводелци и учители, когато не се състезават.

" Дайте да не разясняваме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият тим на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят защо става въпрос. Аз го одобрявам го като нарушен феърплей ", съобщи Красен Кралев в " Тази заран " по БТВ.
" Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е обвързван с повишение на кислородния продан в организма. От години всички разясняват по какъв начин в норвежките национални тимове в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. Те носеха препарати срещу астма, колкото всички останали страни. По разпоредбите е. Нищо не можеш да кажеш, откакто са получили такива документи. Това е обществена загадка от доста години. От доста олимпиади е по този начин ", добави той.

Той разяснява и българското показване в Южна Корея, като съобщи, че неналичието на спортна инфраструктура за зимни спортове у нас е една от аргументите за неналичието на орден.

Най-доброто класиране на родни олимпийски състезател в Пьонгчанг е шестото място на сноубордистката ни Александра Жекова.

" При състояние, че няма орден, няма по какъв начин да бъдем удовлетворени. В реалност нямаме и огромни обичаи в зимните спортове. Имаме триумфи, имаме 6 медала, само че те по-скоро са плод на самостоятелния гений и гения на обособени спортисти, в сравнение с съществени обичаи. В биатлона имахме очаквания за по-добро показване. Все още сме надалеч от медалите. През целия сезон показвахме форма, която ни даваше вяра за класиране в топ 10, само че за жалост не се получи. Желание и упования постоянно има, тъй като страната отделя значително средства за подготовка на тези спортове. Годишният бюджет е към 3,5 млн. за всички федерации. Това не е задоволително. Тези средства обезпечават подготовката на елитните спортисти. Липсата на бази и спортна инфраструктура за зимни спортове не разрешава да се построи конкурентна среда и условия за трениране на подрастващите. Повечето ни елитни спортисти се приготвят в чужбина. Няма по какъв начин да сме удовлетворени, откакто нямаме орден! ", сподели Кралев.

Министърът съобщи, че съгласно него изборите за президент на Българския футболен съюз са минали транспарантно. На Конгреса на 16 февруари Борислав Михайлов бе избран отново за трети път, като конкуренция за поста му вършиха Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Срещу самия Кралев имаше обвинявания от страна на Пенев, че изрича гласно поддръжката си за Михайлов.

" За мен бе безусловно транспарантно. Всичко това, което трябваше да се гласоподава, се гласоподава. Имаше една огромна неточност, която управлението на Футболния съюз позволи, а точно, че не пусна някои от медиите да участват. Моето мнение постоянно е било за по-голяма неприкритост. При състояние, че 90% от медиите участват, всичко е намерено и обществено, предложения ги и другите 3-4 медии. Може да са били субективни, да не си удовлетворен от мненията, само че би трябвало да са вътре, с цел да видят какво се случва. Още повече, че нямаше нищо неправилно ", съобщи Кралев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР