С над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на

...
С над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на
Коментари Харесай

МРРБ финансира общински ВиК и пътни обекти с 419 млн. лв.

С над 419 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за общински ВиК и пътни обекти . Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с отчет до Министерския съвет, който би трябвало да бъде прегледан на съвещанието тази седмица.

Финансирането е разграничено по равно сред ВиК и пътните обекти. Интересът на общините сподели голяма нужда от вложения в двата бранша. Местните администрации подадоха 1007 плана за ВиК обекти на стойност близо 1 милиарда и 800 млн. лева Общинските пътища, за които се желае финансиране, са 421 за над 1 милиарда и 330 млн. лева

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в обитаеми места, които от години имат проблеми с водоснабдяването поради остарели тръби, чести повреди и загуби на вода . В листата са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се замяна на 9 км довеждащия тръбопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е почнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и други Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините поради неналичието на финансиране.
 Гроздан Караджов прикани пътните строители да не стопират работата си по обектите
Гроздан Караджов прикани пътните строители да не стопират работата си по обектите

По думите му по този метод ще се подсигурява сигурността на пътуващите

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 години . В подадените претенции за финансиране общините пишат, че на доста места по тези трасета липсва напълно асфалтова настилка, има голям брой дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лева Половината от тях за малко над 90 млн. лева имат годно позволение за градеж и подписан контракт с реализатор. Другата половина от плановете имат единствено позволение за градеж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР