С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско

...
С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско
Коментари Харесай

Куриоз: Момче отказа 1200 лв. заплата от хотел, въпреки че не няма опит и език

С наближаването на зимата стартира подготовката на хотелите в Банско за идния сезон. За първа година след пандемията от сектора чакат да се върнат на равнищата на посещаемост от 2019 година Проблем обаче срещат при намирането на дипломиран личен състав, който да обслужва гостите.

Глад на фрагменти се следи в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери извънредно мъчно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младежите, които желаят да стартират работа в бранша. Освен, че желаят високи хонорари претендентите постоянно нямат нужния опит или подготовка, споделят от сектора. След несигурността, подбудена от пандемията, огромна част от дългогодишните чиновници с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други специалности, като доста от тях са се насочили към преподаването.

В зимния курорт Банско към този момент започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери още веднъж мъчно намират обслужващ личен състав. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните преди всичко са изискванията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и към този момент месец търси работа.

" Финансовата страна е на последно място. Първо слагам въпроса дали ще се срещнат ползите, дали това, което чакат от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава към този момент ", споделя Боби.

Често упованията на работодатели и търсещи работа се разминават.

" Миналата зима пристигна момче, което не приказва британски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лева чиста заплата, с осигуровка на цялостната, което е на 1600 лева и то ни сподели, че това е смешна заплата за Банско ", изясни Мая Бистрина - прокурист на шефовете в хотел.

В Банско има и доста украински жители, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата преграда. Денис Елкин е един от тях.

" Мога да върша доста неща, запознат съм електричество, техника, като инженер, мога да работя и като водач, приключил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят образованието ми в България, малко ми е мъчно с езика ", споделя Денис Елкин.

В бранша най-остър е дефицитът на млади фрагменти, главно готвачи и сервитьори.

" Предимно търсим личен състав, който да е подготвен да стартира работа, с цел да няма дълго време обучаване, след това в случай че това не е неговото да прекъсва и след това отново да започваме отначало ", сподели Мехмед Реджепов - хотелиер.

" Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават огромните тържища и не желаят да работят в България или идват и желаят да работят без контракти ", сподели още Мая Бистрина.

Тази година почивката в ски-курорта ще ни коства с 20 % повече поради инфлацията и нарасналите цени на отоплението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР