С наближаването на Черния петък и Кибер понеделника много брандове

...
С наближаването на Черния петък и Кибер понеделника много брандове
Коментари Харесай

Без отстъпки за празниците? И това е стратегия!

С наближаването на Черния петък и Кибер понеделника доста марки обмислят да стартират празничните понижения. Големите в бизнеса ги възнамеряват от месеци, само че какво остава за дребните? Хубавата вест е, че не всички би трябвало да оферират отстъпки по това време на годината. Ето по какъв начин да прецените дали сте измежду тях.

Защо желаете да предложите понижение?

Ако отговорът е „ тъй като всички останали го вършат “ или „ с цел да се боря с конкуренцията “, значи нямате основателна причина. Намаленията може да са доста нездравословни за бизнеса, когато се ползват погрешно. Около Черния петък и Кибер понеделника ви наподобява, че всички оферират извънредни отстъпки, с цел да излезе напред техният бизнес, само че това може да свърши доста зле – една сходна стъпка изисква положително премисляне, тъй че да няма последици от нея.

Можете ли да си го позволите?

Не копирайте тактиката за понижения на други марки – тя може и да е ефикасна за тях, само че да даде неприятни резултати за вас. Най-добре прегледайте наличностите си и преценете можете ли да си позволите да планирате отстъпка.
Ако бизнесът ви се занимава с артикули, може би имате останали продукти от предходни зареждания, които да намалите, само че без това да е във ваш ущърб.Ако бизнесът ви се занимава с услуги, съвсем сигурно не е нужно да вършиме отстъпка. Обикновено по празниците потребителите повече търсят материални неща, които да подарят на околните си, а това води и до последната точка:
По това време на годината потребителите в действителност ли желаят да спестят от това, което оферирате?

Задайте си следните въпроси:
За какво си мисли потребителят по това време от годината?Какъв проблем се пробва да позволи?Какво ги безпокои?
Може би има единствено една характерна ниша, която ще се възползва от пониженията ви. Ако хората обаче търсят интензивно това, което оферирате, и то позволява техен доста обезпокоителен проблем, има ли потребност да бъде понижено, с цел да си го купят?

 

Разбира се, значимо е да преразгледате съперниците и промишлеността си, още по-важно е да погледнете самите себе си – статистиките, тактиката, потребителите – с цел да стигнете до умозаключение какво е належащо да предприемете по празниците. И знайте, че от време на време да не оферирате отстъпка е най-хубавият вид за вас.

По материал на Inc.com

Редактор: Габриела Беличовска

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР