С модерни технологични решения постигаме значително удължаване на живота на

...
С модерни технологични решения постигаме значително удължаване на живота на
Коментари Харесай

!!!Използваме природните ресурси оптимално и ефективно

С съвременни софтуерни решения реализираме доста удължение на живота на находище " Елаците ". При нас работят хора с повече от 120 специалности, споделя инж. Драгомир Драганов, изпълнителен шеф на " Елаците-Мед " АД

- Инж. Драганов, с какъв времеви небосвод са залежите в находище " Елаците ", по какъв начин технологиите могат да усилят този небосвод?

- " Елаците-Мед " АД има подписан концесионен контракт за находището до 2031 година и одобрен повсеместен работен план от Министерството на eнергетиката за този интервал, който ние изпълняваме.

Първоначалният отчет с резултатите от геоложките изследвания на находището преди 50 години е предвиждал рандеман на 208 млн. т руда и предприятието е трябвало да спре да работи през 2006 година Екипът на " Елаците-Мед " и компаниите от групата ГЕОТЕХМИН удължават виталния цикъл на рудника - досега с 25 години. Продължаваме да търсим най-хубавите решения във всички аспекти на ръководството на минния и обогатителния развой - от изследването и оценката на ресурсите до рекултивацията. Минните технологии и съоръжение търпят непрестанно развиване и това разрешава рентабилно да се добиват и преработват руди с все по-ниско наличие на метали, каквато е международната наклонност.

Ние работим с ясното схващане, че естествените запаси са изчерпаеми, и се стремим да ги използваме допустимо най-разумно и дейно. Такъв метод естествено ще докара до доста удължение на живота на находище " Елаците ". А това значи и социално-икономическа преспектива за тези райони, включително сигурност и добра работа за локалните хора.

- По какъв метод новите технологии въздействат на процесите при вас, пораждат ли нови действия и нови специалности? Кой е интензивният фактор за софтуерно обновяване?

- В трудовия развой на " Елаците-Мед " се включват експерти и служащи с повече от 120 специалности, от които 48 с доста висока подготовка. Новите технологии слагат все по-високи условия към фрагментите в минната промишленост и нашите чиновници непрестанно покачват квалификацията си, интензивно вземат участие в научни конгреси у нас и в чужбина. Обучението и квалификацията на личния състав са значим детайл от политиката на сдружението.

Мотивите за софтуерното обновяване са оптимално дейно и стабилно оползотворяване на естествените запаси, възстановяване на здравословните и безвредни условия на труд и запазване на околната среда, повишение на успеваемостта на производството. " Елаците-Мед " сполучливо внедрява актуалните цифрови технологии за постигането на тези цели. През последните три години да вземем за пример стартирахме стратегия за цялостна цифрова промяна в рудник " Елаците ", като по този метод се обезпечава по-високо качество на продукцията и се усъвършенства сигурността на работното място. През 2018 година сдружението получи отличие за внедряването за първи път в Европа на патентована система за надзор и ръководство на размера на частиците в крайния артикул при смилането на рудата, посредством която се усъвършенства енергийната успеваемост и се покачва степента на добиване на потребните съставни елементи от рудата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР