С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал

...
С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна Българският фестивал
Коментари Харесай

С много настроение, кулинарни изкушения и занаяти започна фестивалът на сливата в Троян

С доста въодушевление, кулинарни изкушения и занаяти стартира Българският фестивал на сливата в Троян. Началото на тридневния празник бе обещано с шествие по централната улица на града до площад "Възраждане ", в което се включиха участници в събитието, формалните посетители и жители, заяви Българска телеграфна агенция.

Фестивалът бе открит от кмета на община Троян Донка Михайлова. "Много се радваме, че за следващ път сме тук дружно, с цел да отбележим най-хубавото, което ние, троянците, имаме - любовта към планината, уважението към плодовете на нашата земя, свързаността ни с традициите и нашето същинско, неповторимо троянско възприятие за комизъм. Тази година се опитахме в празника да вложим малко повече модерност и ще видите доста повече обич към България и Троян ", съобщи Михайлова.

Тя връчи признака на Фестивала - синята слива, на Иван Чакъров, шеф на Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в село Орешак, където също ще бъдат посрещани гостите тези дни с доста изненади и концерти.

По традиция празникът продължи със запалване на казана за варене на ракия. Тазгодишният основен занаятчия е шефът на Националната гимназия по приложни изкуства в Троян Илиян Илиев. "Добър художник, човек с огромно сърце, който съумя да върне славата на едно от най-традиционните троянски учебни заведения ", уточни кметът. По думите на Илиев това е самопризнание за големия труд, който човек поставя. Той е благополучен, че всичко това, което е на епохи, изконно българско, е живо, развива се и се надгражда.

От 20 години Минко Петров от село Бели Осъм изварява сливовата ракия в центъра на града по време на Фестивала. Той употребява обичаен остарял котел. Според него с цел да стане най-хубавата троянската ракия, би трябвало плодовете да са задоволително узрели и здрави, материалът добре да ферментира и да не се поставя захар в него.

Освен троянска сливова ракия, посетителите на празника могат да опитат и телешки кебап със сини сливи, както и мармалад от сливи и обичайното за Троянския край сватбарско жито. В Троян и Орешак празникът продължава с концерти, кулинарни изкушения, приготвени от локални майстори, арт работилници и демонстрации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР