С много надежди за отлично представяне тази сутрин пъстро множество

...
С много надежди за отлично представяне тази сутрин пъстро множество
Коментари Харесай

Във Варна започна Фолклорен изгрев“ 2018

С доста очаквания за чудесно показване тази заран пъстро голям брой от реализатори, отдадени на българския фолклор, стартира да приижда във Варна от цялата страна. Шевиците на националните носии и усмивките на младите кандидати за премиите на 12-ото издание на фестивала " Фолклорен изгрев " към този момент пълнят атриумите на Grand Mall, който е хазаин на фестивала. Най-много са участниците от Черноморието и Добруджа.

12-то издание на " Фолклорен изгрев “ е под патронажа на кмета на регион Младост във Варна Христо Христов, който се включва в наградния фонд с няколко специфични награди за самостоятелни реализатори и ансамбли. 

Жури от престижи в региона на фолклора ще прави оценка състезателите по майсторство на осъществяване, театрално държание и влияние, а също – асортимент на музикален акомпанимент, костюм и атрибут. Председател на журито ще е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. доктор Тодор Киров – декан на катедра " Музикален фолклор “ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент " Фолклорна музика “ в БНР и диригент на хор " Космическите гласове на България “, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за национална музика на Националното радио. Изпълнителите ще правят оценка още Ивайло Герасимов – артист, Темелко Иванов – реализатор на дудук от оркестъра на Ансамбъл " Тракия “, маестро Стойко Стойков – композитор и шеф на Национални фолклорни празници Приморско и Димитричка Кателиева – дълготраен ръководител на Дружеството на хореографите във Варна.

Освен за признанието и аплодисментите на публиката младите музиканти и танцьори ще се надпреварват и за награди в другите възрастови категории. Най-добрите ще получат медали, грамоти и плакати, както и благоприятни условия за медийни изяви. Пъстрото съревнование ще показа солови реализатори и групи в 6 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Първи на сцената излязоха младежите и девойките от представителния отбор на СУ  за НХИ " Константин Преславски " - Варна. Фолклорната конкуренция в Grand Mall ще продължи до 15 април.

Специален акцент в програмата е гостуването на живата легенда на Добруджанската ария Добра Савова. Тя ще стъпи на сцената на " Фолклорен изгрев “ в ранния неделен следобяд. Именитата певица е освен специфичен посетител на фестивала, а и води група за достоверен фолклор от село Климентово, формирана от възрастни хора, окуражени да запазят и предадат на идващите генерации българската национална ария в нейния автентичен тип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР