С машината на авантюристката направил първия си полет, летял е

...
С машината на авантюристката направил първия си полет, летял е
Коментари Харесай

Вапцаров поправил самолета на баронеса

С машината на авантюристката направил първия си полет, летял е и на бойна машина Концерт в НДК за 110-годишнината от рождението на гениалния стихотворец
" Моторът, който пее горе
е труд на моите ръце.
И тази ария на мотора
е кръв от моето сърце. "

Романтика и тайнственост обгръщат това четиристишие 79 години след публикуването на именитото стихотворение " Двубой " на гениалния Никола Вапцаров. Малцина обаче знаят, че тъкмо тези 4 стиха са написани доста по-рано и бележат дълбоката връзка на поета с небето. Свързани са с първия му полет...
Годината е 1929. От 1 август до 30 октомври третокурсникът от Военноморското учебно заведение във Варна Никола Вапцаров е на стаж в аеропланната работилница на летище Божурище. Бригадите за стаж били наложителни. А курсантите можели да избират базите си за образование - летищата в Божурище и Казанлък, Варна, Русе и Горна Оряховица. Вапцаров се стопира на моторното поделение в аеропланната работилница на летище Божурище, където се правят най-важните интервенции по подготовката за политане на самолетите. Дали повода за този негов избор е фактът, че точно от това летище през 1915 година излетява първият български биплан на огромния авиоконструктор и откривател Асен Йорданов, покорил по-късно Америка, или нещо друго, можем единствено да гадаем. Но даже и желанието на Вапцаров да е било случайност или каприз, то вечно трансформира живота на младия монтьор. Авиаторите у нас настояват, че първият полет на поета, му е бил позволен като премия за положителната работа по ремонта на самолетни мотори. Но племенницата на Вапцаров описа за първи път пред " Стандарт " напълно друга история, обвързвана с очарователна британска баронеса - околосветска пътешественичка. Самолетът на авантюристката се развалил край Етрополе. За благополучие, водачът й съумял да го приземи на Божурище. Ремонтът на мотора бил поверен на Вапцаров. Той в действителност до болежка е обичал моторите, тактът на мотора му е давал мощ, религия, утешение и най-важното - подсказвал му е новото, споделя Вапцарова. Веднага прави паралел със себе си. Когато стартира да пиша нещо ново, постоянно употребявам остарял дървен молив - звукът от стърженето на графита листа ме кара да се съсредоточа и да виждам новото, което диря, споделя режисьорката, известна както с филмите си за неразгаданите секрети и съкровища от античното минало на България, по този начин и с необятната си изследователска активност върху творчеството и живота на своя родственик.
Разбира се, механикът със златни ръце поправил чудесно самолетния мотор. Но по това време имало желязно предписание. Облитането на ремонтирания аероплан се правило от авиатор дружно с механика, направил ремонта. Не можели да върнат самолета на баронесата, без да са сигурни, че е 100-процента изправен. Така в кабинета се оказват бай Димитър, основният чорбаджия на Божурище и Никола, разкрива Мая Вапцарова. И добавя, че ден-два по-късно бригадирът намира листче, на което пишело: " Моторът, който пее горе/е труд на моите ръце./И тази ария на мотора/е кръв от моето сърце. "
От този ден нататък Никола Вапцаров облита доста самолети, летял е даже с бойна машина. Но по-важното е, че полетите прибавят последният енергиен съставен елемент в поезията му - въздухът. До този миг машинистът Вапцаров демонстрира, че е крепко обвързван със земята - влакът. Дните му като моряк прибавят в творчеството му водата - морето. В поезията му то е знак на бунтуващото се общество, споделя Мая Вапцарова. Огънят пламти във всяка дума на поета - от първия до последния му стих. Четвъртият енергиен детайл - въздуха, прави зрелите му произведения съвършени. Не инцидентно с тях печели и награди. През 1937 година сп. " Летец " афишира неизвестен конкурс за истински художествени творби с въздухоплавателен сюжет. Вапцаров  изпраща " Романтика ". В състезанието вземат участие 114 произведения. Като " Романтика " печели първо място. Стихотворението е отпечатано в сп. " Летец ", кн. 4-5, година 5.
Филм, отдаден на работата на Никола Вапцаров като монтьор на летището във Враждебна, приготвя Мая Вапцарова. Проектът е част честванията на 110-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров. Програмата започва още на 29 ноември с конкурс на стихове за Вапцаров. На 2 декември се организира среща на възпитаниците на Военно-морското учебно заведение във Варна с колектива на учебно заведение " Никола Вапцаров " в морската столица. Програмата е изключително наситена на 7 декември, събота, когато 9 ч. ще се организира тържествено поднасяне на цветя пред паметника на Вапцаров в София на ул. " Московска ", в 11.30 ч. ще има среща с задгранични издатели и преводачи на творчеството на поета. След това в 16.00 ч. се открива изложбата " Чака ме светът " в Литературния музей на Никола Вапцаров в София, а в 18.00 ч. е концертът в зала 7 на НДК, под патронажа на президента Румен Радев. В него  ще вземат участие доста артисти, музиканти и артисти, мултимедийно ще бъдат показани документални фрагменти от живота на Вапцаров, ще прозвучат негови стихове.
Тържествата не престават и в идващите дни до 12 декември, когато ще има разнообразни начинания в страната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР