С мартфоните скоро ще станат още по-мощни и по-пестеливи откъм

...
С мартфоните скоро ще станат още по-мощни и по-пестеливи откъм
Коментари Харесай

Ново поколение чипове подобрява смартфоните

С мартфоните скоро ще станат още по-мощни и по-пестеливи откъм сила. Това ще стане допустимо още идната година с навлизането на новото потомство чипове, оповестява CNET.Samsung към този момент стартира работа по прекосяване към произвеждане с 5nm технология. Това значи, че транзисторите в чиповете ще са едвам 5 нанометра от сегашните 7nm.

Подобна компактна технология разрешава разполагането на към 2000 транзистора един до различен на повърхност с широчината колкото човешки косъм. А това значи, че в чипове със сегашните размери ще може да се сложат още повече транзистори.Резултатът ще се изрази в още по-мощни процесори, които също така харчат по-малко електричество. Samsung пресмята, че това ще разреши основаване на чипове, които са 10% по-мощни или харчат с 20% по-малко сила, а броят на транзисторите може да се усили с 25%.

Освен това Samsung създава чипове и за други компании, да вземем за пример Qualcomm. Те също ще могат да се възполззват от новия индустриален развой за своите чипове. Samsung към този момент е почнала производството на тестови чипове, като чака през втората половина на 2020 година да премине към всеобщо произвеждане. Ако няма промени в графика, това значи, че още идващото потомство на смарт телефоните от висок клас на Samsung ще може да се възползва от новите чипове.

Конкурентът на Samsung в този бранш, TSMC, също напредва по работата със своите 5nm чипове и към този момент създава прототипи. Компанията пресмята, че нейната технология даже ще усили продуктивността с 15%. Компанията не показва каква ще икономията на сила, тъй като е предпочела да се насочи основно към продуктивността. Освен това споделя, че ще усили броя на транзистори с 80%. Тези чипове също може да се чакат следващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР