С концерт-спектакъл днес в Сливен започна 22-то издание на Националния

...
С концерт-спектакъл днес в Сливен започна 22-то издание на Националния
Коментари Харесай

Започна 22-ят Национален фестивал на детската книга в Сливен

С концерт-спектакъл през днешния ден в Сливен стартира 22-то издание на Националния фестивал на детската книга. Официалния старт даде кметът на община Сливен Стефан Радев.

„ Скъпи деца, обичайте и уважавайте книгите.Те ще бъдат вашият най-верен сателит, ще ви отворят доста порти и ще ви оказват помощ да се развивате, да бъдете по-щастливи и сполучливи “, съобщи кметът по време на откриването, което се състоя във фоайето на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “. Той благодари на уредниците на културния конгрес, които и тази година са организирали провеждането му, макар епидемиологичната конюнктура.

„ Радвам се, че през годините фестивалът съумя и натрупа авторитет, доста нови другари и ползата към него е все по-голям. И тази година децата на Сливен ще имат опция да се допрян до пъстрия и магически цвят на детската книга “, съобщи още сливенският градоначалник. Той употребява случая да поздрави управлението в лицето на Росица Петрова и екипа на Република България „ Сава Доброплодни “, която тази година празнува 65 години от своето основаване и е главен уредник на фестивала. Той им пожела здраве, да бъдат все по този начин изобретателни и да не престават да поддържат високия престиж и авторитет, насъбран през годините.

Водещ на концерта и тази година беше Драгомир Драганов, а със свои самостоятелни осъществявания се включиха дребните, само че надарени артисти Доминик Иванов, Елица Ненова, Симона Костова и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група „ Славейче”– гр.Сливен и балерините от Балет „ Барби” – гр.Сливен.

Сред формалните посетители на откриването бяха ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и зам.-областният шеф Димитринка Петкова.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала, което ще се организира в дните от 23 до 25 септември, са включени разнообразни мероприятия, отдадени напълно на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространяване и четене. Тази година културният конгрес ще премине под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен Стефан Радев.

Заради комплицираната конюнктура, обвързвана коронакризата, деянията са готови в друг формат, най-вече навън и при строго съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения.

Организатор на фестивала е Регионална библиотека „ Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна организация за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР