С камбанен звън Хирошима, Япония, отбелязва 75-годишнината от пускането на

...
С камбанен звън Хирошима, Япония, отбелязва 75-годишнината от пускането на
Коментари Харесай

Япония отбелязва 75 години от ядрената атака на САЩ над Хирошима, убила 140 000 жители

С камбанен звън Хирошима, Япония, отбелязва 75-годишнината от стартирането на първата в света атомна бомба над град . На 6 август 1945 година американски бомбардировач хвърли бомба, убивайки към 140 000 души .

Три дни по-късно втора нуклеарна бомба е хвърлена от Военновъздушни сили на Съединени американски щати върху Нагасаки . Две седмици по-късно Япония се предава, с което поставя завършек на Втората международна война .

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и кметът на Хирошима се причислиха към оживелите и потомците в градския парк на мира.

" На 6 август 1945 година една атомна бомба унищожи нашия град . По това време се говореше, че тук няма да пораства нищо за 75 години и все пак, Хирошима се възвърне, трансформирайки се в знак на мира ", разяснява кметът Казуми Мацуи.

Във видео обръщение генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани всички страни да възобновят напъните за унищожаване на нуклеарните оръжия . " Разделението, недоверието и неналичието на разговор заплашват да върнат света към неограничена стратегическа нуклеарна опасност. Единственият метод за цялостно унищожаване на нуклеарния риск е цялостното унищожаване на нуклеарните оръжия . "

Германия се предава на съюзническите сили през май 1945 година, само че Втората международна война продължава в Азия , до момента в който съдружниците се бият против Япония. Съединени американски щати имат вяра, че хвърлянето на нуклеарна бомба - откакто Токио отхвърля по-ранен ултиматум за мир - ще наложи бързо предаване, без да рискува жертвите на Съединени американски щати на земята .

В утрото на 6 август 1945 година американският бомбардировач B-29 " Енола Гей " хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена Little Boy (в превод - " хлапак " ) . Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man ( " дебеланко " ), с която е опустошен град Нагасаки .

Във връзка с това днешният ден е избран като Световен ден на битка за възбрана на нуклеарното оръжие , както и Ден на Хирошима. До този миг Съединени американски щати не се извинили публично на Япония за използването на двете нуклеарни бомби , чиято радиация към момента лишава животи .

За пръв път човечеството употребява най-разрушителното оръжие - атомното . За пръв път има всеобщо еднократно изтребване на хора - в " индустриални количества ".

Смята се, че минимум 70 000 души са били убити незабавно при огромния гърмеж, който изравнява града със земята . Десетки хиляди души умират от пострадвания, породени от радиационно отравяне в идващите дни, седмици и месеци.

Жертвите са към 140 000 от 350 000 население на Хирошима и минимум 74 000 души са убити от атомната бомба на Съединени американски щати, хвърлена върху Нагасаки .

Американските стратези вземат решение, че в случай че се хвърлят в стандартна битка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава вземат решение да прибегнат до новото оръжие - то ще вземе десетки хиляди жертви, само че ще форсира края на войната и ще спести доста повече жертви .

Така Съединени американски щати изяснява пред света за какво е взела злокобното решение .

Това е единственият случай в човешката истории досега и единствените две нуклеарни бомби, които в миналото са употребявани отвън проби и за заличаване на хора , написа БиБиСи. Има изказвания, че Япония към този момент е била на ръба на капитулацията и че бомбите са умъртвили несъразмерен брой цивилни.

Военният опит на Япония е довел до мощно пацифистко придвижване в страната. На годишната годишнина на Хирошима държавното управление нормално удостоверява уговорката си към свят без нуклеарен генезис. След войната Хирошима се превъплъщава в Град на мира и продължава да предизвиква нуклеарното разоръжаване по целия свят .

75 години откакто " Енола Гей " стовари бомбата от 31 000 фута над Хирошима, гледните точки към случилото се през този ден са към момента надълбоко поляризирани , написа Рупърт Укнгфилд-Хейс за БиБиСи.

Хората, които претърпяват с цел да опишат, виждат себе си разбираемо като жертви на извънредно закононарушение. Да разговаряш с " хибакуша " (оцелял) е надълбоко разтърсващо прекарване . Ужасите, на които са били очевидци, са съвсем немислими. Орди от хора наподобяващи на зомбита, кожата им се топи и виси от ръцете и лицата им ; траурни вопли от хилядите, затиснати от срутени и горящи сгради; миризмата на изгоряла плът. По-късно идва и черният дъжд, мъчителната гибел от чудноват нов палач - лъчева болест .

Но всеки клиент на Музея на мира в Хирошима може с съображение да попита, къде е подтекста? В последна сметка атомните бомби не се появиха от нищото. Ще намерите нищожни споменавания за изненадващата японска офанзива над Пърл Харбър , камо ли за ужасите на Нанкинското кръвопролитие или за клането в Пелелиу, Манила, Иво Джима и Окинава . И по този начин, за доста японци Хирошима и Нагасаки стоят необичайно сами, откъснати от останалата история, знаци на неповторимата жертва на Япония, единствената страна, която в миналото е претърпяла нуклеарна офанзива.

Липсата на подтекст може да се почувства също толкоз нападателно от другата страна . Когато за последно посетих Хирошима, попитах група гостуващи американски студенти какво са научили в учебно заведение за нападението. Един млад американец заключи това по този начин: " Америка постави големи научни старания. Резултатът беше, че небрежно войната свърши . " Идеята, че Хирошима завърши войната с един удар, е успокояваща, само че тя не изяснява втората офанзива, против Нагасаки и много други неща.

Преди " малчуганът " да бъде хвърлен над Хирошима, повече от 60 други японски градове към този момент са унищожени от американски запалителни бомби. Най-голямата смъртност от едно нахлуване не е Хирошима, а бомбардировката със запалителни бомби над Токио през март 1945 година Атаката лишава живота на 105 000 цивилни животи . Този противен връх остава и до през днешния ден.

Ето и още един малко прочут факт, че още няколко атомни бомби са подготвяни за изпращане до остров Тиниан. Ако Япония не се беше предала на 15 август, американските Военновъздушни сили бяха подготвени да продължат да хвърлят атомни бомби, до момента в който това не стане .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР