С жива верига днес десетки варненци протестираха срещу изчезването на

...
С жива верига днес десетки варненци протестираха срещу изчезването на
Коментари Харесай

С жива верига варненци протестираха срещу изчезването на емблематични за града сгради

С жива верига през днешния ден десетки варненци стачкуваха против изгубването на емблематични за града здания.

Според Николай Танев, ръководител на фондация " Гея “, кметът и общинският съвет вземат решение нещата " на мрачно “, без жителите да са наясно за капиталовите проекти и това унищожава положителната градска среда. Варна се обезличава систематично, счита Танев.

Протестиращите се оповестиха срещу проектите за високо строителство в центъра, както и за издигането на многоетажни здания в дребните централни улички. Те образуваха жива верига пред рушащата се някогашна баня, известна във Варна като " Гъбата “. Сградата е приватизирана в средата на 90-те години на предишния век, след това е продавана, а в този момент е препродадена на вложител и проектът на придобилата я компания е да издигне 11-етажна постройка. Протестиращите приканиха общината да се намеси и да " помилва “ Гъбата, като даде на вложителя различен имот, оповестява Българска телеграфна агенция.

Пред участващите в живата верига представителят на капиталовата компания " СВП инвест “ ООД Пламен Панайотов уточни, че е мит, че постройката има статут на монумент, а и към този момент е напряко рискова, защото повече от десетилетие въобще не е ремонтирана и се разрушава. Под " Гъбата " няма археологически находки, няма и минерална вода, тя е доставяна в някогашната баня посредством помпена станция, добави Панайотов. Той уточни още, че за парцела има влезнал в действие обстоен организационен проект, който разрешава повдигането на по-висока постройка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР