С изложбата Робство националният Rijkmuseum (Рейксмюзеум) в Амстердам за първи

...
С изложбата Робство националният Rijkmuseum (Рейксмюзеум) в Амстердам за първи
Коментари Харесай

Лалета и окови

С изложбата " Робство " националният Rijkmuseum ( " Рейксмюзеум " ) в Амстердам за първи път в своята история насочва вниманието върху историята на колониалната система и наследството на робството, " време, когато хората са били свеждани до благосъстоятелност, третирани са като движимости в счетоводните доклади ".

Макар че изложбата показва световната търговия с плебеи, фокусът е върху нидерландското присъединяване в нея и по какъв начин " от момента на нидерландското господство хората са поробвани в региона на Индийския океан и превозени до другите континенти, с цел да работят в плантациите ", по думите на Валика Шмолдерс, завеждаща отдела по история в музея.

Според уредниците става въпрос за първата детайлна проверка от страна на водеща арт институция на " тази епоха, обхващаща двеста и петдесет години, която е неразделна част от историята на Нидерландия ". Освен огромен екип от " Рейксмюзеум " в подготовката и съпътстващите събития взимат присъединяване и външни специалисти, в това число историци, откриватели, културоведи, актьори.

Водеща нишка са 10 персонални истории на хора от Бразилия, Суринам, Карибите, Южна Африка и Азия, взели участие по някакъв метод в робовладелската система. Историите са озвучени и в аудиогид. Включени са картини и предмети от нидерландски и задгранични музеи, архиви и частни сбирки.

С цел да бъде разказана историята на робството по-откровено отвсякога измежду експонатите има и предмети, показвани за първи път, в това число вериги, окови, употребявани в плантациите принадлежности . В същото време Rijkmuseum прибавя спомагателни етикети с информация към близо 100 предмета от непрекъснатата си сбирка, обясняващи тяхната " скрита връзка " с робството.

Изложбата е съпроводена от паралелни събития като токшоу и разнообразна стратегия от лекции, танци, музика и диспути. Съдържанието и смисъла на историята са част от просветителна стратегия за начални, междинни и професионални образователни стратегии. Специално за учебните заведения актьорска натрупа е основала пиеса. Rijksmuseum и Atlas Contact Publishers издават взаимно богато илюстрираната книга Slavery.
Капитал - брой 10
Изложбата обгръща нидерландския колониален интервал от XVII до XIX век и ролята в него на нидерландските Западноиндийска и Източноиндийска компания. В самобитен географски триъгълник корабите потеглят от Нидерландия към Западна Африка, където разменят стоките си за превърнати в плебеи африканци. След това прекосяват Атлантика към Южна Америка и Карибите, където продават робите на европейските колонии.

Натоварени с тютюн, захар и други артикули от плантациите, корабите се връщат в Холандия, като цялото пътешестване продължава сред дванадесет и петнадесет месеца. " Най-мащабното принудително превозване на хора на дълги дистанции в човешката история, когато Атлантическият океан е комерсиална автомагистрала за трафик на хора " , споделя Тирца Мол от музея в YouTube канала на институцията, сочейки макет на кораба The White Elephant от 1755 година Макар да няма доказателства, че става въпрос за действително съществувал транспортен съд, поради огромните елементи през днешния ден той се приема за прегледен образец за предопределен за транспорт на плебеи кораб.

Наскоро открити контракти на корабните компании демонстрират, че при поръчката и строенето на кораби е правена разлика сред военни и търговски кораби и такива за плебеи, които транспортират повече хора, защото на капитана се плащало на брой доставени живи плебеи. Според английска рисунка от 1871 година всеки плебей разполагал с най-много 41 сантиметра персонално пространство. Тирца Мол споделя, че " Белият слон " е един от дребното непокътнати макети, свидетелстващи за " жестоката, дехуманизираща, проведена търговия на хора, в която са взели участие нидерландците ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР