С изложба на висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения и документи

...
С изложба на висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения и документи
Коментари Харесай

Отбелязват 150-тата годишнина на Дунавския парк в Силистра

С галерия на висококачествено цифровизирани и реставрирани изображения и документи означаваме 150-тата годишнина на Дунавския парк.

Тя е дело на Петко и Виктор Герасимови, основатели на Стара Силистра, колекционери на архивни документи и фотоси. Това е тяхната седма галерия на тематика остаряла Силистра.
Изложбата съдържа над 100, множеството непоказвани до момента, изображения и документи от архива на създателите й, а също и от фото архивите на Добри Йорданов, арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров, както и на незнаен български боец, които е бил в Силистра през месец юни 1941 год. Творбите ще бъдат изложени в 17 табла, които ще са ситуирани по алеите на Дунавския парк. На тях ще забележим брой от вестник, в който е оповестено за първи път основаването на парка, изображения от парка, от крайречната част на града, която е продължение на градината, процеса на строителство на басейна и товарното пристанище на Силистра, откъдето се е правел износа на земеделска продукция за чужбина. Снимките обгръщат интервала от 30-те до 80-те години на предишния век. Някой от тях на пръв взор са елементарни фотоси за спомен, само че на тях може да се видят несъществуващи към този момент елементи от дунавския парк като беседки, археологически разкопки, фонтана с жабките в черен цвят, Военния клуб до парка и други. Специално внимание е обърнато и на Празниците на река Дунав с ритуала „вземане на прасенцето“, както и дефилиране на атрактивни лодки, които са декорирани от служащите на разнообразни предприятия Силистра.
Откриването на изложбата ще бъде тази събота (25.06.2022г.), от 11:00 ч. по време на Фестивала на сетивата, проведен от Асоциация на дунавските общини „Дунав“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР