С идването на служебното правителство на власт мораториумите върху назначенията

...
С идването на служебното правителство на власт мораториумите върху назначенията
Коментари Харесай

Временни членове в управата на БЕХ и Минпроект

С идването на служебното държавно управление на власт мораториумите върху назначенията на шефове в страната енергетика са отпаднали и се чака скоро новите бордове на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) и на държавното сдружение " Минпроект " да бъдат вписани в Търговски указател с двама краткотрайни членове. За назначенията в провежданите от БЕХ в част от дъщерните му сдружения състезания за нови членове на управителните препоръки се чака развръзка идната седмица. Това споделиха от Министерството на енергетиката (МЕ) и от БЕХ пред Mediapool.

За да минат вписванията на шефовете в енергийния холдинг и в " Минпроект ", някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова е подписала заповеди за краткотрайно назначение – до провеждането само че нов конкурс, на двама души в държавните сдружения. Причината за това решение е, че има условие да се впише цялостният състав на бордовете, обясниха от енергийното ведомство

За БЕХ това е някогашният пиар на БЕХ Александър Църноречки, който изненадващо бе разгласен за избор на Агенцията за обществени предприятия и надзор (АППК) като самостоятелен член на управата на холдинга, въпреки изобщо да не е взел участие в състезанието. За това се разбра след тъжба до съда на някогашния зам.- министър на превоза София Касидова, която е и консултант на управата на Българската банка за развиване. Касидова е била класирана на второ място в състезанието за самостоятелни двама членове на БЕХ, разгласен от АППК, само че неизвестно за какво вместо нея за регистриране бе препоръчан Църноречки. След като тя е отдръпнала жалбата си, е задействан разновидността за назначението му като краткотраен член до провеждането на конкурс.

Така се отваря вратата за встъпване в служба на назначенията на ГЕРБ в холдинга. Бившият началник на енергийната комисия от предходния парламент Валентин Николов става изпълнителен шеф, а ръководител на съвета ще е Диян Димитров, който бе в борда на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", само че официално се води от самостоятелната квота. Членове на управителния съвет стават Иван Андреев, който към този момент е освободен от борда на Държавното дружество " Радиоактивни боклуци ", досегашният финансов началник на държавните Мини " Марица Изток " Стелиан Коев, и краткотрайно - Църноречки. Предстои АППК да разгласи нов конкурс за човек, който ще го размени, или пък, в случай че той взе участие към този момент законно в процедурата, да отбрани поста си.

В " Минпроект " също ще има краткотраен член на борда – това ще е Хубен Хубенов, който до момента е бил в състава на управата на проектантската компания. И за неговото място следва да се разгласи нов конкурс. Изненадващо подалият оставка от БЕХ още предишното лято Жаклен Коен, който до вписването на измененията в холдинга остава негов началник, няма да е изпълнителен шеф на " Минпроект ", а ръководител на борда. Незнайно по какъв начин Коен към този момент не е държавен представител в сдружението, въпреки да взе участие в процедурата за подобен на енергийното ведомство, а е станал самостоятелен член от състезанието на АППК. Като такава е показана в този момент в документите за регистриране в Търговския указател и Радост Димитрова, въпреки и тя да беше част от конкуренцията в МЕ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР