С Христос воскресе, воистина Воскресе няколко хиляди православни българи посрещнаха

...
С Христос воскресе, воистина Воскресе няколко хиляди православни българи посрещнаха
Коментари Харесай

Няколко хиляди православни българи посрещнаха Великден в Желязната църква

С " Христос воскресе, воистина Воскресе " няколко хиляди православни българи посрещнаха Великден в реставрираната неповторима българска желязна черква край Златния рог в Истанбул, предава Българска телеграфна агенция.

Повече от 10 рейса със сънародници са пристигнали от България особено, с цел да участват на пасхалното свещенодействие нощес в храма и той бе изпълнен до краен лимит, мнозина стояха в двора.

Сред присъстващите бяха посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски, чиновници от българското генерално консулство в Истанбул, единственият българин архонт във Вселенскатата патриаршия Димитър Атанасов, доста българи, работещи в града край Босфора.

Празничното пасхално свещенодействие в храма " Свети Стефан " бе осъществено нощес за пръв път от седем години насам след продължителната реституция. То се ръководеше от протосингела на Старозагорската епархия, който поздрави миряните с Възкресението на Исус Христос, най-големия християнски празник.

Точно в 12 часа след звъна на църковната камбана православните християни отпред със светите отци направиха обиколка със свещи към църквата.

" Службата беше извънредно тържествена ", споделиха майка и щерка Яна и Диана Николови от София. " За това способства и атмосферата на църквата " Свети Стефан ", тя е неповторима. Впечатленията ни надвишиха упованията ни. "

Подобно е мнението и на Ирена Благоева от Костинброд. " Аз и различен път съм идвала в Истанбул. Но за пръв път участвам на Великденска работа в Желязната черква, извънредно съм впечатлена. Мога да кажа,че ще остане незабравима ", сподели тя.

Пасхална работа бе изнесена и в българската Екзархия в квартал Шишли, където се черкуваха православните християни от общността на българите в Истанбул отпред с ръководителя на църковното настоятелство Васил Лиязе. Пасхалната работа в eкзархийската черква " Свети Йоан Рилски " изнесе свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, църковен хор под диригентството на Кирияко Лиязе извърши пасхални песни.

Днес не престават Великденските богослужения в Истанбул.

От 13 часа локално /и българско/ време в храма " Свети Стефан " се изнася службата за Второ Възкресение.

След това ще има обяд на българската общественост в огромния салон на българската Екзархия, с агнешко чеверме, музика и танци. Великденски концерт на хор Кантилена от Велико Търново, галерия от икони, направени от деца от България, която е подредена в приземния етаж на Желязната черква са също прояви, които съпътстват Великденските празници на православните българи в града край Босфора.

Празнично Великденско свещенодействие ще се отслужи през днешния ден и във Вселенската патриаршия, водена от Вселенския патриарх Вартоломей. Очаква се на службата да участват истанбулски гърци, туристи от Гърция и чужбина, а също и представители на турски институции.

Екипи на истанбулската дирекция по сигурността са мобилизирани особено за защитата на християнските църкви в града, които останаха отворени до късно през нощта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР