С голям концерт под мотото Приказка за народен хор“ на 24

...
С голям концерт под мотото Приказка за народен хор“ на 24
Коментари Харесай

Академичният народен хор празнува 50 годишен юбилей


С огромен концерт под мотото „ Приказка за национален хор “  на 24 юни 2023 година от 19.00 ч., в Дом на културата „ Борис Христов “ ще се означи половинвековния празник на Академичния национален хор при АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “- гр. Пловдив.

Академичен национален хор е първият студентски национален хор в България. Създаден е през 1972 година от проф. Асен Диамандиев. Помощник -диригент на състава е била Василка Имандиева (Йончева), която идва от СМУ – Котел дружно с първия випуск, който приключва с национални принадлежности и национално пеене в учебното заведение.

През 1974 година под диригентството на Асен Диамандиев, хорът се показва ослепително на прегледа на националните хорове и ансамбли в Бургас с песента „ Лале ли си, зюмбюл ли си “ в обработка на Филип Кутев.

От 1975 година диригент на националния хор при Висшия музикално-педагогически институт (дн. АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “) е доцент Стефан Мутафчиев.

През 1981 година управлението на Академичния национален хор е поверено на проф. Василка Спасова, а от 2004 година основен диригент на състава е проф. доктор Костадин Бураджиев. Помощник-диригент на АНХ е доктор Николай Гурбанов, а вокален
възпитател доцент доктор Данка Цветкова.

Академичният национален хор е единственият притежател на купата „ международен първенец “, завоювана през 2008 година на Световния шампионат за хорово изкуство в Грац. Наградите на състава са извънредно доста, извоювани главно от Международни състезания в Китай, Русия, Белгия, Швейцария, Сърбия и други

В юбилейната година съставът издава и своя двоен CD албум, който съдържа емблематични произведения на композитори като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев, Кирил Стефанов, Георги Андреев, Костадин Бураджиев и други

В развой на основаване е и монографичен труд, който разказва в детайлности половинвековната история на първия студентски национален хор в страната, като съдържа и разбори на интерпретаторското майсторство на всички диригенти на АНХ.

Академичният национален хор при АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “- гр. Пловдив кани пловдивчани и феновете си на концерта „ Приказка за национален хор “!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg