С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник

...
С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник
Коментари Харесай

200-годишнината на Йохан Щраус започва от София

С огромен концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „ Александър Невски “ стартират интернационалните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – несъмнено – Виена, родното място на огромния композитор.

„ Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра “ ще събере феновете на валсовете на Щраус на площада пред катедралата на 8 август от 20.30 часа. Концерти ще има още във Велико Търново и Варна.
Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван типичен композитор в целия свят. Неговите творби се свирят по-често даже от тези на Моцарт и Верди. Известните новогодишни виенски концерти наложително включват в репертоара си Щраус. Освен негови произведения, в концерта са планувани и други музикални бижута от негови съвременници, както и творби на цялата династия Щраус.

Сред най-разпознаваемите перли, на които софийската аудитория ще може да се наслаждения, са „ На хубавия наследник Дунав “ и „ Радецки марш “ и още определени арии, валсове и полки. Репертоарът на оркестъра е правилен на виенския музикален жанр и иинтерпретирането на композиторите на виенската класика, заради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дълготраен опит в работата си с реализатори на оперна музика.



Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки особено за „ своя “ оркестър. През цялата си дейна активност като диригент и около многочислените турнета по света той намира време да отрази документално музикалните хрумвания, които непрекъснато го съпътстват. Така да вземем за пример пораждат валсовете „ Виенчанката “, „ Нощи в Букурещ “, „ Разходка в Рим “, а също и „ Галоп за свекърви “ – всичките написани особено за Оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го именуван „ крал на валса и полката “.

Петър Хосек, ръководещ шеф на дворцовия оркестър, даде обещание и още музикални изненади, като загатна, че е допустимо музикантите освен да свирят, само че също и да пеят. Петър Хосек е е мощно впечатлен от сериозната българската аудитория. Според думите му концертът пред „ Александър Невски “ ще бъде за музикантите неповторимо събитие, което се случва един път в живота.

Концертмайстор на Оркестъра на замъка Шьонбрун е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. Тя е част от интернационалния музикален състав, в който влизат още унгарци, австралиец, музиканти от Латинска Америка и Южна Африка. Част от влиятелния Оркестър на двореца в Шьонбрун е и Светлозар Димитров, роден в Горна Оряховица, който от 30 години живее в австрийската столица. Той свири на разнообразни типове ударни принадлежности за оркестъра. Общото сред всички оркестранти е, че те са учили във Виена.

„ Благодарение на големия си опит от представления сме съумели съгласно реакцията на публиката да определим кои творби се харесват най-вече. Така сме подбрали и творбите за софийската аудитория “, показа Таня Джарова-Салустио.



Столична община е съорганизатор на музикалната вечер, включена в Календара на културните събития на града. „ Идеята ни е в столицата да има ярки, забележими събития, които слагат София на международната музикална карта. “, съобщи заместник-кметът Мирослав Боршош. „ Миналата година организирахме на същото място – един от знаците на София - концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго, а тази ще зарадваме публиката с Щраус! Софийската аудитория е на международно равнище в условията си – изключително в региона на класическата музика! “.

Концертът пред „ Александър Невски “ е в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летен концерт под намерено небе, който се организира в пъстрите градини на забележителния замък Шьонбрун. Оркестърът употребява сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион посетители от целия свят към този момент са се наслаждавали на класическата музика в блестящата дворцова конюнктура. Докато в началото оранжерията е била планувана за предпазване на редки растения, Хабсбургите доста скоро променят предназначението й, устройвайки в нея обилни празненства.

След грижливо възобновяване портокаловата оранжерия през днешния ден още веднъж служи напълно на изкуството и културата. Тя е включена в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Някога дворецът не е имал личен непрекъснат оркестър, Хабсбургите са канили за своите тържества най-популярните реализатори. От 25 години е образуван непрекъснат оркестър към един от най-красивите крепости в света.

„ Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra “ се осъществя с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР