С голям интерес снощи започна фестивалът на българското кино в

...
С голям интерес снощи започна фестивалът на българското кино в
Коментари Харесай

Започна фестивалът на българското кино в Прага

С огромен интерес нощес стартира фестивалът на българското кино в Прага. Събитието е годишно и се провежда от Българския културен институт и Посолството на България в Чехия, с поддръжката на Националния кино център. Още от специфичните ни пратеници Анна Ангелова и оператора Станислав Ангелов.

Десет кино лентата за десетия фестивал на българското кино в Прага. Юбилейното издание показва едни от най-награждаваните и харесвани заглавия. По традиция прожекциите са в кино " Луцерна ", което в превод значи " фенер ". Салонът е по план на дядото на Вацлав Хавел и работи без спиране близо 110 години. Една дребна част от тях са свързани и с България.
Лъчезар Петков- дипломат на България в Чехия: Това, което на мен ми доставя най-голямо задоволство, е, че всяка вечер тук залата действително е цялостна с чехи и дано да подчертая - с млади чехи, което е извънредно показателно за интереса на младата аудитория към новото българско кино.
Киномаратонът стартира с прожекция на кино лентата " Вездесъщият ", а на следващия ден продължава с копродукцията на БНТ- " Възвишение " - най-гледаният български филм за последните 7 години. Освен прожекциите за публиката, са планувани срещи с режисьори, артисти, сценаристи и продуценти.

-Аз съм тук за първи път, предложения ме моя другарка от България. Атмосферата не е официозна, а доста прителска и е хубаво, че по този начин можем да научим повече и за българската просвета.

- Говори се в последно време много за румънското кино, уповавам се по този начин стартира да се приказва и за българското ново кино.

-За чешкия фен това е една скъпа опция да открие българското кино, тъй като то не се популяризира тук в Чехия. Фестивалът е като дребен оазис на фона на останалите събития.

-Следващия път ще доведа и мъжа си, мисля че има какво да научи.

И по този начин със светли мисли и положително въодушевление посрещнахме празника на българското кино в Прага. Тази година негов знак е кукерът- а вярването е, че колкото по-шумни са кукерите, толкоз по-сигурно е, че ще прогонят злите сили. И нека това се случи... най-малко в българското кино.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР